Adót és rezsit csökkent a spanyol kormány

A spanyol kormány a személyi jövedelem adó és az elektromos áram árának csökkentését jelentette be pénteki ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

Cristóbal Montoro pénzügyminiszter elmondta: a jövő év januárjától tervezett adócsökkentést előrehozták, így már júliustól alacsonyabb lesz mind az öt adókulcs. Számításaik szerint ezzel mintegy másfél milliárd euró marad az embereknél.

Mint mondta, a három alsó adósávban fél százalékot csökken az adókulcs, így az évi 12 450 eurót keresők az eddigi 20 százalék helyett 19,5 százalékos kulccsal adóznak. 20 ezer euró éves jövedelemig 24,5 százalék lesz a személyi jövedelemadó az eddigi 25 százalék helyett, aki ennél többet, de 34 ezer eurónál kevesebbet keres, az 30,5 százalékos adókulccsal számolhat az eddigi 31 százalék helyett.

A két legfelső adósávban egy százalékkal csökkentik az adókulcsot; 60 ezer euróig 38 százalék lesz az eddigi 39 százalék helyett, efölött pedig 46 százalék a korábbi 47 százalék helyett.

A Cinco Días című gazdasági napilap számításai szerint egy átlagos spanyol adófizető, aki a második sávban adózik, évente mintegy 56 eurót nyer az intézkedéssel.

Luis de Guindos gazdasági miniszter bejelentette, hogy csökkentik az áram árát is, a lakossági felhasználóknak 2,2 százalékkal kevesebbet kell majd fizetniük, a többi fogyasztó számára 2,1 százalékos az árcsökkentés. Szakértők számításai szerint egy átlagos háztartás esetében 1,50 euró (478 forint) megtakarítást jelent havonta a döntés. Az Eurostat adatai szerint Spanyolországban az áram ára a legmagasabbak között van Európában.

A kormányülés utáni sajtótájékoztatón közölték azt is, hogy év végéig tovább csökken a dél-európai ország munkanélküliségi rátája az erre az évre előrejelzett 22,1 százalék helyett 21,1 százalékra. Ez a spanyol kormány várakozásai szerint azt jelenti, hogy év végéig 602 ezer fővel bővül a foglalkoztatottság – mondta a gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a 2016-os évre 19,7 százalékos munkanélküliséggel terveznek, a gazdasági válság óta először 20 százalék alatt.

Luis de Guindos hangsúlyozta: a spanyol gazdaság a vártnál jobban teljesít idén, amit igazol, hogy a Nemzetközi Valutalap (IMF) csütörtöki jelentése szerint a fejlett országok közül ebben az évben Spanyolországtól várható a legnagyobb gazdasági növekedés, 3,1 százalék. Három évvel ezelőtt még nagyobb gondot jelentettek Európa számára mint a görögök – emlékeztetett a tárcavezető.

Kapcsolódók

Kimaradt?