Orkán erejű szél, jégeső tépázta meg Magyarországot

Orkán erejű szél, jégeső és heves zivatar bénította meg Magyarországot szerda délután. A tűzoltóságokon égnek/égtek a vonalak, több helyen komoly pusztítást végzett a szélsőséges időjárás.

FRISSÍTÉS: Budapesten egy ház összedőlt, sérültek vannak a romok alatt, a tűzoltók mentik őket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. 

Szerda kora estig 670 bejelentés érkezett Budapesten a katasztrófavédelem ügyeletére, a tűzoltók folyamatosan dolgoznak - közölte a katasztrófavédelem a Facebook-oldalán.

A főváros számos pontján okozott problémát a vihar. Épületekre és utakra dőlt fákhoz, elöntött épületekhez riasztották a tűzoltókat - írták.

A főváros területén jelenleg mintegy húsz tűzoltójármű és legénysége szivattyúzza a vizet, távolítja el a kidőlt fákat. A viharban a trolik és a villamosok felsővezeték-rendszere is megsérült. Több troli és villamos nem közlekedik, busz- és HÉV-járatok is kiestek a forgalomból. 

A viharok miatt Pest megye és Budapest több pontján is átmeneti zavarok lehetnek az áramszolgáltatásban - írta a katasztrófavédelem.

A legtöbb jelzés Érd és Diósd környékéről érkezett

A vihar okozta károk miatt a Pest megyei katasztrófavédelem műveletirányítására szerda késő délutánig több tucat hívás futott be - tájékoztatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t. A legtöbb jelzés Érd és Diósd környékéről érkezett.

Csámpai Attila közölte: főként fakidőlésekhez és leszakadt villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat. Több méter magas fák dőltek kerítésekre, háztetőkre, villanyvezetékekre. Érden a leszakadt vezeték a villanyoszlopot is magával rántotta - tette hozzá.

Az erős szél több helyen tetőszerkezeteket rongált meg. Érden, a Bádogos utcában egy szociális intézmény tetejét sodorta le. Az épület jelenleg is ázik, víz folyik a konnektorokból, ezért lakhatatlanná vált. Az ott lakókat ideiglenes szálláson helyezik el.

Szinte mindenhol késnek a vonatok

Szinte valamennyi vonalon, jelentős 30-140 perc között késnek a vonatok - közölte a Mávinform.

​Közleményük szerint fák dőltek, felsővezetékek szakadtak, közüzemi áramellátási problémák miatt sok helyen állnak a vonatok.

Megbontotta a szél egy sorház tetőszerkezetét

Megbontotta a viharos erejű szél egy többszintes sorház tetőszerkezetét Székesfehérváron - tájékoztatott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, Székesfehérváron a Hübner András utcában egy többszintes sorház tetőszerkezetén 150 négyzetméteres felületen megbontotta a profillemezt a viharos erejű szél. A tetőről leszakadó törmelék parkoló autókat és más épületeket is megrongált. A még veszélyes darabokat a székesfehérvári tűzoltók eltávolították, és rögzítették a még ép részeket - tette hozzá.

Épületre dőlt fa egy agárdi táborban, de az ott tartózkodó több mint harminc gyermek közül senki sem sérült meg - tájékoztatott a szóvivő. A fát a pusztaszabolcsi tűzoltók egy fővárosból érkező magasból mentő gépjármű segítségével távolítják el.

A viharos szélben kidőlt egy fa Székesfehérváron egy buszmegállóban, az ágai eltaláltak egy gyalogost, akit a mentők kórházba vittek. A Seregélyesi úton pedig egy leszakadt villanyvezeték miatt gyulladt meg két, a vezeték alatt parkoló személygépkocsi.

Gánt-Gránáson egy melléképületben keletkezett tűz villámcsapás miatt. A szóvivő elmondta: a késő délutáni órákig viharkárok miatt közel 120 bejelentést kaptak főként a megyeszékhely és a Velencei-tó térségéből.

A vihar Románia felé közeledik

Kapcsolódók

Kimaradt?