Halálos áldozata is van a viharnak

Az átvonult vihar barátságosabb időjárást hagyott maga után Ausztriában. Lengyelországban is tarolt az ítéletidő: egy halálos áldozata volt és áramkimaradásokat okozott.

Szerda reggelre Tirolban az erős vihar okozott károkat, a tűzoltóknak egyre-másra kellett riasztásra indulniuk. A helyi áramszolgáltató tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán tizennégyezer, reggelre négyezer háztartás marad áram nélkül. Több fa rádőlt az autókra; sérültekről nem érkezett jelentés.

Orkánerejű szél és vihar miatt Innsbrucknál csaknem kétszáz esetben riasztották a tűzoltókat, a víz pincéket öntött el. A vihar az innsbrucki autópálya közelében lévő építkezési területeket is megrongálta, és villám csapott egy távvezetékoszlopba, amitől lángra kapott. A kidőlt fák miatt a tiroli Landeck, Imst és a németországi Füssen városát összekötő B179-es utat egy időre le is zárták.

Az osztrák meteorológiai intézet (ZAMG) közlése szerint Bécsben szerda éjszaka 26,9 fokot mértek, ami az 1985 óta regisztrált legnagyobb érték. A rekordot eddig 2013. augusztus 4-én éjjel mért 25,5 fok tartotta. Megdőlt a reggeli melegrekord is, az alsó-ausztriai Seibersdorfban szerda reggel 30,4, Pottschachban 30,3 és Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) 30,2 fok volt. Az eddigi legmagasabb reggeli hőmérsékletet, 30 fokot, 2013. július 29-én, Stájerországban mérték. Kedden napközben Innsbruckban is megdőlt a melegrekord, a tiroli városban 38,2 fokot mértek, 1877 óta nem volt ekkora hőség.

Egy stájerországi építkezésen, feltehetőleg a nagy hőség következtében, kedden meghalt egy 46 éves lengyel munkás, hétfőn pedig szintén egy építkezésen dolgozó 56 éves férfi vesztette életét.

A tartományban az időjárási körülmények miatt az Osztrák Állami Vasúttársaság (ÖBB) elhalasztotta Johnsdorf, Lödersdorf és Fladnitz vasúti kereszteződés csütörtökre tervezett átalakítási munkálatait.

A meteorológiai intézet előrejelzése szerint Ausztriában szerdán keleten és délen barátságosabb lesz az idő, azonban napközben itt is előfordulhatnak zivatarok. Heves esőzésekre Karintiában, Tirolban, Stájerországban és Burgenland déli részén lehet számítani. A legmagasabb hőmérséklet szerdán északon 28, délen és keleten 34 fok lesz. Csütörtökön változékony lesz az idő és mérséklődik a meleg, hajnalban 11 és 19, nappal 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Lengyelországban egy ember meghalt

Heves vihar vonult végig zivatarok kíséretében szerdára virradóra Lengyelország területén is. A vihar a nyugat-lengyelországi Lubusi és Nagy-lengyelországi vajdaságban okozta a legnagyobb károkat. A haláleset ellenben a déli országrészben történt: fa dőlt egy gépkocsira, és agyonnyomta a benne ülő férfit.

A viharos széllökések következtében kidőlt fák miatt sok közúton és vasútvonalon leállt a közlekedés. Több tucat háznak a tetőszerkezetét szaggatta le az erős szél. A tűzoltóknak mintegy 500 esetben kellett kivonulniuk kidőlt fák eltávolításának és elöntött pincékből a víz kiszivattyúzása céljából.

Az ítéletidő miatt a katowicei repülőtér nem tudott fogadni egy törökországi járatot, át kellett irányítani Pozsonyba.

Szerda délelőttre a viharzóna az ország délkeleti részére helyeződött át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?