Szakértők: az Iszlám Állam létében fenyegeti az al-Kaidát

Szakértők szerint létében fenyegeti az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot az Oszama bin Laden alapította csoport és a riválisának számító, Iszlám Állam dzsihadista szervezet közötti hatalmi harc - olvasható az AFP francia hírügynökség elemzésében.

Egyes szakértők könnyen elképzelhetőnek tartják, hogy az Abu Muszab az-Zarkávi által létrehozott szélsőséges milícia, az IÁ, amelynek később Abu Bakr al-Bagdadi vette át az irányítását, végül a történelem szemétdobjára küldi a kiöregedő al-Kaidát.

Az utóbbi időben az Iszlám Állam átvette az al-Kaida helyét a világ első számú dzsihadista szervezeteként. Az IÁ ideológiáját, retorikáját és hosszú távú céljait tekintve sokban hasonlít a riválisára, azonban a hasonlóságok ellenére közel sem egyenlő azzal.

Az AFP ennek kapcsán kiemelte, hogy az Iszlám Állam az első olyan terrorszervezet, amely hatalmas területeket vont az ellenőrzése alá. A radikálisok egy Belgium nagyságú pszeudoállamot hasítottak ki maguknak Szíriából és Irakból.

"Az IÁ komoly dilemmát okoz az al-Kaidának" - mondta Benedict Wilkinson ausztrál szakértő. "Az Iszlám Állam szakadatlanul ott van az újságok címlapjain, elvonva ezzel a figyelmet a többi terrorista csoportról. Az al-Kaidát nem csak az a veszély fenyegeti, hogy felülmúlja egy konkurens szervezet, hanem az is, hogy végül teljesen eltűnik. Az IÁ tündöklő felemelkedése a létében fenyegeti" - magyarázta az Ausztrál Stratégiai Kutatóintézet munkatársa.

Régi szövetségesek állnak át

Az IÁ alapította "kalifátus" dzsihadisták ezreit vonzza a világ minden tájáról, a szent háborúhoz csatlakozni vágyó radikális iszlamisták túlnyomó többsége gondolkodás nélkül az Iszlám Államot választja a rivális csoportok helyett.

"Ebben az értelemben az al-Kaida hazai pályán szenvedett vereséget, a terrorhálózat súlyos veszteségeket könyvelt el a fegyveresei létszáma és a politikai céljai eléréséhez szükséges katonai képességek terén" - fogalmazott Tobias Feakin, a canberrai székhelyű kutatóintézet egy másik szakértője.

Az al-Kaida legfőbb fellegvárának számító afgán-pakisztáni határtérségbe rendkívül nehéz, költséges és veszélyes eljutni. Az Iszlám Államhoz való csatlakozáshoz ezzel szemben elegendő egy isztambuli repülőjegy, majd onnan egy buszút az iraki vagy szíriai határig. Ezt az utat követve havonta több százan állnak be az IÁ soraiba.

Az Iszlám Állam fegyveresei által végrehajtott brutális cselekedetek rendre óriási figyelmet kapnak a médiában, a milícia kegyetlensége szakértők szerint tervezett, így tartják rettegésben az ellenségeiket és gyakorolnak hatást a szervezethez csatlakozni vágyó fiatalokra.

"Az IÁ a terrort akarja terjeszteni Tunéziában és Kuvaitban, ahogyan korábban Jemenben vagy Szaúd-Arábiában is tette, és még a riválisainál is irgalmatlanabbnak akar látszani" - hangsúlyozta Jean-Pierre Filiu, a párizsi politikatudományi intézet professzora.

Az utóbbi hónapokban Nigériától Pakisztánig egyre több olyan szervezet fogadott hűséget Abu Bakr al-Bagdadinak, amely korábban az al-Kaidával állt szövetségben. A folyamat tavaly ősszel kezdődött, amikor algériai, egyiptomi, jemeni, líbiai és szaúd-arábiai fegyveres csoportok csatlakoztak sorra az IÁ-hoz, átvéve az elsősorban Irakban és Szíriában tevékenykedő szélsőségesek módszereit.

Az egyiptomi Anszár Beit al-Makdisz mevű csoportosulás hűséget fogadott a kalifának és felvette a Sínai Tartomány nevet, s támadásai azóta szinte mindennaposak a biztonsági erők ellen. A szervezet harcosai szerdán összehangolt támadást indítottak a hadsereg katonái ellen, a merényletsorozatnak legalább hetven ember esett áldozatául.

A Boko Haram is

Afganisztánban és Pakisztánban eddig csak másodvonalbeli dzsihadista vezetők csatlakoztak az IÁ-hoz, Nigériában viszont az ország legnagyobb fegyveres csoportjának számító Boko Haram fogadott hűséget Bagdadinak, s a szervezet ezt követően "Nyugat-Afrikai Tartományra" cserélte a nevét. Nemrégiben pedig az Oroszország észak-kaukázusi térségében aktív radikális szervezet, a Kaukázusi Emirátus lépett szövetségre az Iszlám Állammal.

A két dzsihadista csoport közötti ellenséges viszony, amely közel tíz éve a szervezetek vezérei közti levélváltásokkal kezdődött, az utóbbi években gyakran fegyveres összecsapásokban csúcsosodott ki. A polgárháború sújtotta Szíriában és Líbiában rendszeresek a véres harcok az IÁ és az al-Kaida helyi szárnya között.

Szakértők szerint a két szervezet kapcsolata az előző hónapban jutott el arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút. Az Iszlám Állam fegyveresei júniusban olyan felvételt tettek közzé az interneten, amelyen lefejezik a rivális szervezet tizenkét tagját, amire válaszul az an-Nuszra Fronthoz kötődő Dzsais Al-Iszlám terrorszervezet kamerák előtt kivégezte az IÁ tizennyolc harcosát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?