Nagy károkat okozott a 6,5-es erősségű kínai földrengés

Nagy károkat okozott, de kevés áldozatot szedett a pénteki erős nyugat-kínai földrengés – közölte késő esti összefoglaló jelentésében a polgári ügyek pekingi minisztériuma.

Az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen péntek délelőtt történt 6,5-es erősségű földrengés halálos áldozatainak számát a korábbi hatról háromra módosították. A legfrissebb adatok szerint a sérültek száma 43.

A földmozgás több mint 78 ezer embernek okozott kárt. Közülük 66 ezret már ideiglenesen elköltöztettek. Körülbelül 12 ezer épület rongálódott meg, vagy dőlt romba. Az anyagi kárt előzetesen 190 millió jüanra becsülték.

A kínai hatóságok a katasztrófa-elhárítási riasztás IV. fokozatát léptették érvénybe, amely a legalacsonyabb, de 24 órás készenlétet és napi kárjelentést ír elő, valamint a szükséges anyagi források és segélyanyagok 48 órán belüli rendelkezésre bocsájtását.

A minisztérium a jelentés szerint már gondoskodott a sátrak, takarók és kabátok helyszínre juttatásáról. A mentéshez a hadsereg és a karhatalmi erők katonáinak százait vezényelték ki, továbbá egy orvosokból, egészségügyisekből álló csoportot is útnak indítottak. A földrengés sújtotta területek felderítésére, a kár felmérésére a hadsereg drónjait is bevetették.

A földrengés Hszincsiang székvárosától, Urumcsitól 1800 kilométerre délnyugatra, tíz kilométeres mélységben pattant ki. Az érintett Pisan megye 39 700 négyzetkilométeren terül el, ritkán lakott vidék, ahol 258 ezren élnek túlnyomó részt muszlim ujgur nemzetiségűek.

Kimaradt?