Negyven fokos hőségtől ájuldoznak a velenceiek

Az olasz polgári védelem a legmagasabb fokozatú hőségriadót léptette életbe az északkeleti Veneto tartományban és az itt található Velencében pénteken.

A turistákkal teli Velencében a hőmérséklet eléri a negyven fokot, de az utcákon sétálók ennél is forróbbnak érezhetik a levegőt – figyelmeztetett az olasz polgári védelem. Az Afrikából érkezett és az előrejelzések szerint szerdáig tartó rendkívüli kánikulát a levegő több mint hatvan százalékos páratartalma is fokozza.

A legmelegebbet eddig Veneto tartományban és a szintén északolasz Trentino-Alto Adigéban levő Bolzanóban mérték. Hasonlóképpen melegrekordot várnak Bresciában, Milánóban és Torinóban is. A melegfrontot az olasz meteorológusok a görög mitológia szerint az Alvilágban égő Phlegethón folyóról nevezték el.

A kánikula egész Olaszországban tombol. Rómában az ott élők és turisták az utcai kutaknál, parkokban hűsölnek. A városi rendőrök még afelett is szemet hunynak, ha a turisták a lábukat a szökőkutakba lógatják. Az olasz fővárosban a polgári védelem ingyen palackozott vizet oszt a turisták és a hajléktalanok között. A Coldiretti termelői szövetség ingyen gyümölcsöt és zöldséget oszt gyerekek és idősek között az Expo2015 milánói világkiállítás pavilonjainál

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?