„Két rossz közül választ vasárnap Görögország”

"Ha a nemek győznek a vasárnapi népszavazáson, Görögország egy olyan medencébe ugrik, amelyben vagy van víz, vagy nincs" – véli Salamon Márton László. A referendum előtt három nappal Románia szaloniki főkonzulját kérdeztük a tönk szélén lévő görögök helyzetéről.

Tudott-e ma pénzt kivenni bankautomatából?

A külföldi bankkártyákra nem érvényesek a korlátozások, így a romániai kártyámmal akármilyen összeget ki tudok venni. Bár ehhez nem árt tudni görögül. Akadnak olyan automaták, amelyek nem ismerik fel a külföldi kártyát, ha az ügyfél az angol nyelvet választja ki készpénz kivételekor. Vannak tehát ilyen furcsa rövidzárlatok a rendszerben.

Röviden a népszavazás előzményeiről. Görögország kedden éjfélkor gyakorlatilag csődbe ment, mert nem fizetett a hitelezőknek. Hétfőn bezártak a görög bankok és tőkekorlátozásokat vezettek be. Vasárnap a görög parlament elfogadta a kormány kezdeményezését, és július 5-ére népszavazást írtak ki a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank által követelt megszorító csomagra. Múlt hét elején még úgy nézett ki, a görög kormány megállapodik a trojkával, és elkerüli a csődöt, de kútba esett az egyezség.

Tehát a romániai turista nem marad pénz nélkül, ha nála van a kártyája?

Nem marad, azzal a feltétellel, hogy legyen is pénz az automatában. Ugyanis ezek hamar kiürülnek. Tehát biztonságból érdemes nagyobb mennyiségű készpénzt hozniuk magukkal.

Vannak sorok az automatáknál?

Most már nincsenek, a hét elején volt nagyobb a tülekedés az automaták előtt. Valamelyest stabilizálódott a helyzet. Sorok voltak a benzinkutaknál is, mert beindult egy bevásárlási láz, de ezen most már nagyjából túlvannak a görögök.

A turisták számán megmutatkozik-e az adósságválság?

Nem mutatkozik meg. Tavaly hivatalos adatok szerint 21 millió külföldi turista volt Görögországban, és idén – a szállásfoglalások alapján – 25 millió turistára számítanak. Igaz, ez még az adósságválság kicsúcsosodása, a referendum bejelentése előtti becslés. Egyelőre azonban nincs arra utaló jel, hogy a külföldiek visszamondanának szállásfoglalásokat a legutóbbi napok fejleményei miatt. A turisták általában akkor tesznek le az utazásról, ha a célországban veszélyeztetve van a biztonságuk. Görögországban nincs gond a közbiztonsággal. Persze, a turistának nem árt óvakodni a tolvajoktól, ha sok készpénzt hoz magával a görögországi nyaralására.

Fordulnak-e aggódóan tanácsokért a főkonzulátushoz román állampolgárok?

Volt néhány aggódó telefonhívás, igen, de mindenkinek csak azt tudjuk mondani, amit a román külügy is tanácsol: hozzanak magukkal elegendő készpénzt nyaralásuk időszakára. Megnyugtatjuk őket, hogy a biztonságuk nincs veszélyben Görögországban.

Említette a felvásárlási lázat. Más jelei vannak-e annak, hogy Görögország a tönk szélén áll?

Most mindenki a vasárnapi népszavazásról beszél, az utcán, a tavernákban, a sorokban.

Szabályos kampány zajlik a referendum előtt?

Hagyományos értelemben vett kampány nincs, hiszen erre nincs is idő, a miniszterelnök csak néhány napja jelentette be a népszavazást. Emellett pénzt sincs például látványos plakátozásokra. De nyilván a sajtóban, a televíziókban minden erről szól.

Egészen pontosan hogy hangzik a kérdés, amire a görögöknek vasárnap igennel vagy nemmel válaszolniuk kell?

A kérdés annyira bonyolult, hogy nem tudnám kapásból lefordítani. Lényege: elfogadja-e a görög választó azt az egyoldalú tervet, amelyet a nemzetközi hitelezők Görögországra „erőszakolnak?” Tendenciózus a megfogalmazás, ráadásul a gyakorlattól eltérően a szavazócédulán a két lehetőség közül a "Nem" válasz szerepel az első helyen.

Mit jósolnak a felmérések?

A közvélemény-kutatások a hét elején még a nemek többségét mutatták, de a legfrissebb felmérések szerint már az igenek győzelme körvonalazódik. Tény, hogy nehéz kiigazodni a felméréseken, és ezek alapján nagyon nehéz megjósolni, hogy mi történik majd vasárnap. Még van három nap, nagyon képlékeny még a helyzet.

Milyen forgatókönyvek előtt áll Görögország? Mi történik, az „igenek” és mi várható a „nemek” győzelme esetén?

Aki a nemet választja, arra szavaz, hogy Görögország ugorjon egy olyan medencébe, amelyben vagy van víz, vagy nincs. Ha van víz, akkor az ország csobban egyet, és a görögök élnek tovább, mint hal a vízben. Ha azonban nincs víz, akkor hatalmas koppanás jön, és mindennek vége. Az igenre szavazók a kisebbik rosszat választják: a megszorításokat, a helyzet látványos javulása perspektívájának hiányát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?