Ötvenezer férfit érint a hatodik ukrán mozgósítási hullám

Újabb, immár a hatodik mozgósítási hullám kezdődött csütörtökön Ukrajnában, amelyet Kijev a kelet-ukrajnai válság mélyülésével indokolt. Az éjjel is súlyos harcok folytak a frontvonal mentén, a Donyeck melletti Marjinka településnél, illetve Luhanszk környékén háromszor indítottak rohamot a szakadárok a kijevi hadműveleti parancsnokság közlése szerint. 

A tartalékosokat tavaly a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus áprilisi kirobbanása óta három hullámban mozgósították. Idén az első, sorrendben a negyedik mozgósítás január 20-án kezdődött és 90 napig tartott. A következő áprilisban zajlott, majd a hatodik most, amelyet hatvan naposra terveznek, hasonlóan az előző behívási szakaszhoz. 

Anatolij Matiosz katonai ügyész még január elején jelezte, hogy a hatodik mozgósítás mintegy 50 ezer ukrán állampolgárt érint majd. A kijevi hadműveleti parancsnokság csütörtöki közleménye szerint a kelet-ukrajnai frontvonal mentén továbbra is súlyos a helyzet, de a fegyveres erők egyelőre ellenőrzésük alatt tartják. A Donyeck közelében lévő, Kijev által ellenőrzött Marjinka településnél és a frontvonal Luhanszk megyei szakaszán összesen háromszor kísérelték meg szakadár csoportok áttörni a védelmi vonalat, de a katonák visszaverték a támadásokat. 

Aknavetőkkel lőnek a szakadárok

Az elmúlt nap alatt 79-szer, az éjjel 35-ször nyitottak tüzet a szakadárok a hadsereg állásaira különféle fegyverekből, beleértve a minszki megállapodás alapján tiltott 100 milliméternél nagyobb kaliberű aknavetőket és Grad rakéta-sorozatvetőket. Támadásaik a frontvonal egész hosszát érintették. Donyeck körzetében 120 milliméteres aknavetőkkel lőtték a Marjinka és Krasznohorvika településeknél lévő katonai állásokat, a harcok sújtotta két megye székhelyei között fekvő Artemivszk térségében pedig 152 milliméter kaliberű tarackokat is bevetettek. 

Luhanszk megyében kevesebb tüzérségi támadást hajtottak végre a szakadárok, mint Donyeck megyében. Késő este viszont két diverzáns és felderítő osztaggal is közelharcba keveredtek a fegyveres erők tagjai Szokilnikiv település közelében. A parancsnokság közleménye szerint az összeütközés során a szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ezért visszavonultak. 

Hullámokban támadják Marjinkát

Dmitro Timcsuk, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora Facebook-oldalán arról írt, hogy a Marjinkánál végrehajtott szakadár támadások nagyon emlékeztetnek a donyecki repülőtérnél élen kialakult helyzetre. Az ukrán ellenőrzésű településre az utóbbi napokban egyre gyakrabban próbálnak benyomulni a szakadárok, miközben nehézfegyverekkel lövik a település körüli katonai állásokat. A donyecki repülőteret is többször ostromolták meg a szakadár erők, miközben tüzérségük teljesen rommá lőtte. A "kiborgok", vagyis a repteret nagy kitartással védő ukrán katonák több havi kitartás után végül hátrébb vonultak a repülőtérről, amelyben már nem maradt fedezék számukra, és a romhalmazzá változtatott légi kikötő elvesztette stratégiai jelentőségét. A reptér környékén ugyanakkor azóta is rendszeresek a tüzérségi összecsapások a szemben álló felek között. 

Közben Arszen Avakov belügyminiszter csütörtökön feloszlatta a harci övezetben működő Tornádó nevű különleges rendőri alakulatot, miután a bíróság letartóztatásba helyezte az alakulat parancsnokát és hét tagját, akiket gyilkosság, emberrablás, jogtalan fogva tartás és más súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolnak az ukrán hatóságok.

Kimaradt?