Peking figyelmen kívül hagyná a hongkongi parlament vétóját

Elutasította csütörtökön a hongkongi törvényhozás azt a - sok vitát és tömeges demonstrációk sorozatát kiváltó, Peking által támogatott - választási törvénytervezetet, amely alapján megválasztották volna két év múlva Hongkong kormányzóját. A kínai törvényhozás a vétót figyelmen kívül hagyva érvényben lévőnek tartja tavalyi augusztusi döntését a reform bevezetéséről - jelentette ki friss közleményében válaszul a Hongkongban történtekre a parlament.

A tervezet elfogadásához a 70 tagú törvényhozásban kétharmados többségre lett volna szükség. A szavazáson azonban csak 37-en vettek részt, közülük 28 honatya szavazott nemmel és nyolcan támogatták a javaslatot, egy képviselő pedig nem szavazott. A nemmel szavazók között volt a 27 úgynevezett pándemokrata ellenzéki képviselő mellett egy a kormányzathoz lojális képviselő is.

A szerdán kezdődött tízórás, maratoni vita után, közvetlenül a szavazást megelőzően a kormányzathoz közel álló párt képviselői közül körülbelül 30-an elhagyták az üléstermet, ezt utólag kommunikációs zavarral indokolták.

Az elutasított reformtervezet szerint 2017-ben ugyan első ízben valamennyi hongkongi választópolgár szavazhatott volna, de csak arról a két-három jelöltről, akit egy 1200 fős jelölőbizottság jóváhagy. Ez volt a tervezet leginkább vitatott eleme, a bírálók szerint az általános választójog korlátozását és egyfajta látszatdemokráciát jelentene. A bizottság tagjait az eddigi választási bizottság mintájára a különböző gazdasági ágazatok, társadalmi csoportok, közösségek képviselőiből választanák meg, a tervezet szándéka szerint a társadalom összetételét leképező módon, a bírálók szerint viszont a hongkongi elit Peking-barát részét képviselnék.

Két és fél hónapig tüntettek

A tervezet ellenzői, elsősorban fiatalok, a Foglald el a központot! mozgalom szervezésében tavaly két és fél hónapon át folytatták tiltakozó megmozdulásaikat, a várost helyenként megbénító közterület-foglalásaikat.

Az ellenzéki Demokrata Párt elnöke, Emily Lau úgy vélekedett, hogy a szavazás eredménye világos üzenet a központi kormánynak és a nemzetközi közösségnek, miszerint azonnal új reformra van szükség. Egy másik ellenzéki képviselő, Alan Leong szerint a mai nappal egy demokratikus mozgalom újabb hulláma kezdődik.

Carrie Lam, a különleges közigazgatási övezet kormányzati titkárságának vezetője a vitát lezáró beszédében azt hangoztatta, hogy a kormányzati csomag a jelen formájában törvényes és az adott helyzetben a "legjobb". A különböző véleményen lévőket megbékélésre, pragmatikus együttműködésre és megértésre kérte, egyúttal "szomorúságának és csalódottságának" adott hangot a tervezet elutasítása miatt.

Az elutasítás közkeletű vélekedés szerint azt jelentette, hogy elvben érvényben marad a régi választási rendszer, amelyben egy jelölőbizottság javaslatát követően a választási bizottság dönt a kormányzó személyéről. A végső döntés a kormányzó kinevezéséről ebben az esetben is Pekingé.

Peking: a hongkongi ügyek belügyek

A kínai Országos Népi Gyűlés, vagyis a parlament állandó bizottsága közleményében azonban tudatta: tavaly augusztusi döntését, amely a választási reform ütemtervére és a 2017. évi kormányzóválasztás részleteire vonatkozik, a hongkongi törvényhozás vétója ellenére, továbbra is érvényesnek tartja. A külügyminisztérium szóvivője Pekingben sajnálatát és csalódottságát fejezte ki a szavazás végeredménye miatt. Lu Kang ugyanakkor megerősítette, a központi kormány célja az, hogy a hongkongiak közvetlenül választhassák meg az övezet első emberét. Azt is nyomatékosította, hogy Hongkong Kína része, ezért az ottani történéseket belügyként kezelik, más országoknak azokba nincs beleszólásuk.

Kimaradt?