Putyin bekeményít: 40 újabb rakétával bővíti nukleáris arzenálját

Negyven új interkontinentális ballisztikus rakétával bővül az orosz hadsereg nukleáris fegyverarzenálja még ebben az évben - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkva közelében rendezett, Hadsereg 2015 elnevezésű nemzetközi haditechnikai fórum ünnepélyes megnyitóján, kedden.

Hangsúlyozta, hogy az új rakéták a technikailag legfejlettebb rakétavédelmi rendszereken is képesek lesznek áthatolni. Putyin arról is beszélt, hogy a hadsereg hamarosan megkezdi annak a nagy hatótávolságú radartípusnak a tesztelését, amelynek feladata, hogy nyugati irányban figyelje a légteret.

Emellett közölte, hogy - az állami katonai fejlesztések keretében - a hadsereg más új haditechnikai eszközökkel is bővül, mint például a május 9-i győzelem napi parádén bemutatott új, orosz fejlesztésű Armata harckocsikkal és egyéb páncélozott harci járművekkel.

Anatolij Antonov orosz védelmiminiszter-helyettes a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta a fórum alkalmával: "az az érzésünk, mintha a kollégáink a NATO tagországokból egy fegyverkezési versenybe hajszolnának bele minket".

A Pentagon elképzeléseire reagáltak

Moszkva hétfőn jelezte, hogy veszélyes következményekkel járhat a NATO keleti szárnyának megerősítése Oroszország határai mentén. Az orosz külügyminisztérium a The New York Times című amerikai napilap vasárnapi írására reagált.

E szerint a Pentagonban felmerült elképzelés szerint harckocsikat, tüzérséget és összesen akár ötezer katona felfegyverzésére elegendő más nehézfegyverzetet helyeznének el ideiglenesen a Baltikumban (Észtországban, Lettországban, Litvániában), valamint Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és esetleg Magyarországon. Litvánia és Lengyelország még aznap megerősítette, hogy már tárgyalnak az elképzelés rájuk vonatkozó részének megvalósításáról amerikai szövetségeseikkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?