Az ukrán elnök kirúgta a donyecki kormányzót

Petro Porosenko ukrán elnök menesztette posztjáról Olekszandr Kihtenkót, Donyeck megye kormányzóját – közölte csütörtökön Olekszandr Brihinec, a kijevi hadműveleti parancsnokság kramatorszki támaszpontjának sajtóközpontjának vezetője, a tájékoztatáspolitikai miniszter tanácsadója.

Brihinec szerint a kormány kérésére váltották le a megyei ukrán ellenőrzésű részét irányító kormányzót, mert elégedetlenek voltak munkájával.

A kormányzó már kapott egy megrovást a kijevi vezetőktől, mert a kormány úgy ítélte meg, hogy a megyében nem elég gyorsan épül az ukrán-orosz "határfal". Brihinec rámutatott ugyanakkor arra is, hogy Kihtenko a megye szakadár részével való együttműködés híve volt.

Az adminisztrációban dolgozó hivatalnokokat sokkolta az a még nem megerősített hír, hogy Kihtenko helyére Pavlo Zsebrivszkijt nevezik ki. Utóbbi állítólag önkéntesként harcolt Luhanszk megyében a szakadárok ellen, és az a hír járja róla, hogy épp olyan "keménykezű, ukránpárti", mint Hennagyij Moszkal, Luhanszk megye kormányzója.  

Közben továbbra sem csitulnak a harcok a kelet-ukrajnai front mentén. Andrij Liszenko katonai szóvivő csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a frontvonal gyakorlatilag egész hosszán szenvedtek el veszteségeket. A hozzá beérkezett adatok alapján az elmúlt 24 órában két katona halt meg és 13 sebesült meg.  

Luhanszk megyében a Bahmutyivka térségében lévő ukrán ellenőrzőposztot vették a szakadárok többször is tűz alá: egy katona meghalt, négy pedig megsebesült – közölte a megyei kormányzóság sajtóosztálya.

Az Ötös ukrán tévécsatorna híradása szerint az éjjel Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárostól nem messze, a frontvonalnál lévő Sirokine falut érte újabb heves tüzérségi támadás, ami közben egy katona meghalt, ketten sérüléseket szenvedtek. A szakadárok a minszki megállapodásban tiltott nehéztüzérséget, 152, 122 és 120 milliméter kaliberű aknavetőket is bevetettek.

Kapcsolódók

Kimaradt?