Katapultált és megsérült egy magyar vadászgép pilótája

Kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt Kecskeméten a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a pilóta katapultált. Az őrnagy nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, állapota stabil.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben azt írta: a pilóta "példás helytállással megmentette" a magyar légierő vadászrepülőgépét, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált.

Közölték: a honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépe kevéssel 9 óra után kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így "félállásban" maradt.

A honvédség azonnal riasztotta a mentő- és tűzoltóegységeket. A légi kutató-mentő szolgálat és az Országos Mentőszolgálat szentesi helikoptere Kecskemétre települt. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán.

Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok alapján a vadászgép javítható - olvasható a HM közleményében. Orosz Zoltán altábornagy, vezérkarifőnök-helyettes sajtótájékoztatóján elmondta: Kádár Sándor őrnagy már sok órát repült, tapasztalt pilóta.

A csehországi balesetet is vizsgálják

Teljesen normális eljárásnak nevezte, hogy az eset után átvizsgálják a hazai Gripeneket, és addig a földön maradnak, de a meghibásodás jellege nem olyan, hogy "a típust le kellene tiltani". Összefüggés a csehországi balesettel nincs - jegyezte meg kérdésre válaszolva, de kiemelte, "láthatóan és érzékelhetően műszaki jellegű a probléma".

A cáslavi reptéren május 19-én történt másik Gripen-balesetet továbbra is vizsgálják a cseh, a magyar és a svéd illetékesek - mondta, hozzátette: hasonló vizsgálatot folytat le a HM ebben az ügyben, mint a csehországi esettel kapcsolatban.

Kapcsolódók

Kimaradt?