Olasz-osztrák tisztázó beszélgetések Dél-Tirol miatt

A bécsi külügyminisztériumba kérették Olaszország nagykövetét pénteken Ausztriának a dél-tiroli németajkú kisebbség feletti védőhatalmi szerepével kapcsolatos tisztázó beszélgetésre - közölte a minisztérium.ssb-los von rom2

A találkozón Johannes Kylre külügyi államtitkár kinyilvánította, hogy Ausztria "továbbra is lelkiismeretesen ellátja nemzetközi jogilag rögzített védhatalmi szerepét" - állt a közleményben.

{loadposition szeben}

Luis Durnwalder, az olaszországi autonóm régió kormányfője egy pénteki lapinterjúban Róma központosítási törekvéseitől tartva határozott fellépést szorgalmazott Bécs részéről. Mario Monti olasz kormányfő előzőleg egy osztrák lapnak azt mondta: Ausztriának "nem kell" többé ellátnia a védhatalmi szerepét. "Úgy gondolom, azáltal, hogy 1992-ben megoldódott a vita, nincs többé szükség ilyen szerepre Ausztria részéről" - mondta Monti a Kuriernak.

Werner Faymann kancellár és Michael Spindelegger külügyminiszter a Monti-interjú után nyilatkozataikban hangsúlyozták Ausztria védhatalmi szerepét.

Durnwalder a pénteki Die Pressének kifejtette, hogy ennél többet vár Bécstől. "Nem egyszerűen egy sajtónyilatkozatot várnék, hanem azt, hogy Ausztria írásban közölje Rómával, hogy az autonómia nem pusztán olasz belügy" - fogalmazott.

Durnwalder tiltakozik az ellen, hogy - mint mondta - az olasz kormány bizonyos területeken megszorításokat akar előírni számukra. "Azt megértjük, hogy nekünk is takarékoskodnunk kell. De azt nem fogadjuk el, hogy megmondják nekünk, min kell takarékoskodnunk" - jelentette ki.

sudtirol-ist-nicht-italienDél-Tirol az első világháborút lezáró békeszerződések eredményeként került a korábbi Osztrák-Magyar Monarchiától, illetve Ausztriától az olasz állam fennhatósága alá. Ausztria Dél-Tirol feletti védőhatalmi szerepét az 1946-os párizsi megállapodás rögzítette. A terület olasz államon belüli önrendelkezési jogainak érvényesítése felett a két állam évtizedekig vitában állt egymással. A vitát 1992-ben lezártnak ismerték el és Dél-Tirol széles körű belső autonómiát kapott.

Kimaradt?