Hatalmas robbanás a gázai kerítésnél

Verembe rejtett, nagy mennyiségű robbanóanyagot röpítettek a levegőbe izraeli katonák közelében palesztin fegyveresek csütörtök este, a zsidó államot a Gázai övezettől elválasztó biztonsági kerítés közelében - közölte a hadsereg egyik szóvivője. Avital Lejbovics, aki az esetről az éjjel telefonon tájékoztatta a sajtót, súlyos incidensnek minősítette a történteket, nem zárva ki, hogy a támadás célja a katonák megölése vagy túszul ejtése lehetett.Gaza-fence

Egy izraeli katona könnyebben megsebesült, a detonáció olyan erejű volt, hogy húsz méterrel dobott arrébb egy katonai járművet. Az izraeli szóvivő közölte, a hadsereg vezetése pénteken megvitatja, milyen választ adjon az incidensre.

A támadást a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász mozgalom fegyveres szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok vállalta magára. A weboldalára feltett közleményben a csoport azt állította, hogy egy 11 éves fiú izraeli lövésektől bekövetkezett csütörtöki halálát kívánták megbosszulni.

Az eset a Gázai övezet délkeleti részén lévő Farahin falu közelében történt, ahol a palesztin szélsőségesek az elmúlt két hétben háromszor robbantottak már házilagosan készített pokolgépet izraeli katonák közelében, egyiküket súlyosan megsebesítve.

Előzőleg csütörtökön izraeli katonák nehéz munkagépekkel, harci helikopterek tűzfedezetében több tucat méternyire behatoltak a palesztinok által ellenőrzött területre, robbanószerkezetek után kutatva. A visszatérő katonák már a határkerítés helyreállításán dolgoztak, amikor a nagy erejű robbanás bekövetkezett.

Kimaradt?