Orosz hírtévét tiltottak be Moldovában

Meghatározatlan időre felfüggesztették a Rosszija-24 orosz televízió műsorainak sugárzását Moldovában. Az Audiovizuális Koordinációs Tanács márciusban hozott döntését csak most ismertették.

A médiafelügyelet tagjai úgy látják, hogy az orosz televízió megsértette a moldovai médiatörvényt, az Emberi Jogok Európai Egyezményét, a központi választási bizottságnak a választási kampányra vonatkozó szabályzatát és a moldovai alkotmányt.

Egyebek között A Krím: a hazatérés című dokumentumfilm bemutatását kifogásolták, és azt, ahogy a gagauz autonóm tartomány vezetőjének márciusi megválasztásáról tudósítottak. A választáson az oroszbarát Irina Vlah győzött már az első fordulóban. Hasonló okokból megbírságolták az orosz műsorokat sugárzó Prime, REN Moldova, RTR-Moldva és TV7 csatornákat is – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A moldovai parlamentben a médiatörvény módosításáról vitáznak, az indoklás szerint a külföldi propagandától akarják megvédeni az országot. A javaslatot a kormányzó Moldovai Liberális Demokrata Párt és Moldovai Demokrata Párt képviselői nyújtották be, akik nem rejtik véka alá, hogy a céljuk az orosz hír- és beszélgetős műsorok sugárzásának betiltása, és az "orosz propaganda" ellensúlyozása – írta a TASZSZ.

A tervezet értelmében a moldovai műsorközlők csak helyi hír- és elemző műsorokat sugározhatnának, ezek 80 százalékát kötelező lenne a hivatalos nyelven, románul sugározni. A módosítás ugyanakkor lehetővé tenné az uniós tagállamok, az Egyesült Államok és a határokon átnyúló televíziós sugárzás európai egyezményét ratifikáló országok hír- és elemző műsorainak sugárzását.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bírálta a törvénymódosítási javaslatot.

Kimaradt?