Zsebtolvajok miatt sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

Bezárt péntekre az Eiffel-torony, mert a dolgozói sztrájkba kezdtek a környéken garázdálkodó agresszív zsebtolvajok miatt. A párizsi hatóságok éppen egy napja jelentették be, hogy a megerősített rendőri jelenlétnek és a videokamerás megfigyelésnek köszönhetően idén csökkent a turisták elleni bűncselekmények száma.

Az Eiffel-tornyot működtető vállalat szerint azért zárták be az épületet, mert a személyzet aggódik a környéken garázdálkodó tolvajok miatt, így a cég most a rendőrséggel együttműködve igyekszik megoldást találni a problémára.

Az egyik sztrájkoló alkalmazott elmondta az AFP-nek, hogy olykor eléri a harminc főt is a torony lábánál prédára vadászó zsebtolvajok száma, négy-ötfős bandákban támadnak, főleg a távol-keleti turistákra. Egy másik, a tolvajok ellen fellépő alkalmazottat meg is fenyegettek a zsebesek.

A naponta több ezer látogatót vonzó torony normális esetben az év minden napján nyitva van, és csupán rövidebb időszakokra zár be bombariadók vagy sztrájkok esetén. Pénteken is turisták tömegei hömpölyögtek a látnivaló körül.

Három évvel ezelőtt a Louvre dolgozói ugyancsak a zsebtolvajok elszaporodása miatt hirdettek sztrájkot.

A párizsi hatóságok csütörtökön közzétett adatai szerint a rablások száma 25, a zsebtolvajlásoké 23 százalékkal csökkent az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Francois Molins párizsi főügyész a héten személyesen is ellátogatott a Champs-Élysées sugárútra. Így akarta demonstrálni, hogy a rendőrség milyen komolyan veszi a turisták elleni bűncselekményeket. Azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban a városi hatóságok több jelentős tolvajhálózatot is lefüleltek.

Kimaradt?