A FUEN elkötelezett támogatója a magyar autonómiatörekvéseknek

Az Európai Unióban működő kulturális és területi autonómiák legjobb gyakorlatainak alkalmazását, a régiók történelmi, kulturális, nyelvi, vallási és hagyományos értékeinek figyelembe vételét kéri Romániától és Szlovákiától az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN).

Az európai kisebbségi ernyőszervezet erről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a felvidéki Magyar Közösség Pártja és a Magyar Polgári Párt javaslatára Görögországban, szombaton tartott éves közgyűlésén fogadott el határozatot.

„Az európai őshonos kisebbségek európai megoldást sürgetnek, az erdélyi és felvidéki magyarok pedig az Európa más államaiban működő és sikeres autonómia-modellek hasznosítását kérik a maguk számára” – fogalmazott a határozati javaslat bemutatásakor Vincze Loránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára. Emlékeztetett arra, hogy a magyarok mindkét országban számtalan alkalommal kinyilvánították, saját ügyeinkről, saját magunk kívánnak dönteni.

A FUEN alelnöke hangsúlyozta: „nálunk jobban nem tudhatja sem a román, sem a szlovák kormány, sem más, hogy mire van szükségünk közösségeink megmaradása és megerősödése érdekében. A magyar közösség nem közbiztonsági kockázatot jelent, hanem államalkotó tényező, amely békében, párbeszéddel, politikai eszközökkel, de határozottan küzd egy olyan intézményrendszer felállításáért, amely a megszerzett jogainkat szavatolja, minőségi anyanyelvű oktatást biztosít, kulturális javakat állít elő, gazdaságilag és társadalmilag fejleszti a magyarlakta vidékeket. A FUEN ennek a törekvésnek partnere és elkötelezett támogatója” – összegzett Vincze Loránt.

Az egyhangúlag elfogadott határozat kéri a két ország kormányát: biztosítsák a szubszidiaritás, a regionalizmus, az önkormányzatiság elveinek alkalmazását, figyelembe véve a nyelvi, etnikai alapú diszkriminációmentesség elvét, megértéssel reagáljanak, ha a nemzeti kisebbségi csoportok nagyobb szabadságot igényelnek a saját ügyeik önálló intézésében, folytassanak párbeszédet a nemzeti kisebbségek képviselőivel az autonóm igazgatásra vonatkozó jogos igényeikről.

A FUEN kéri továbbá, hogy az ország közigazgatási-struktúrájának vagy bizonyos állami intézmények kialakítása során vegyék figyelembe a történelmi régiók kulturális, nyelvi, vallási és hagyományokban jelentkező értékét, fontolják meg és kövessék az Európában működő kulturális és területi autonómiák legjobb gyakorlatait, mint például a finnországi svédajkú közösségét, az olaszországi Dél-Tirol és a német-dán határvidék példáját és további kedvező megoldásokat.

A FUEN közgyűlése egyhangúlag döntött arról, hogy az RMDSZ meghívására Kolozsváron rendezi meg 2017-es kongresszusát.

Kimaradt?