Lukács Csaba: önerőből hoztuk ki Tóásót Bolíviából

Tagadta a maszol.ro.nak adott interjúban Lukács Csaba újságíró, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa, hogy a szervezet részvétele Tóásó Elődék Bolíviából történő kimenekítésében csupán a magyar titkosszolgálatok akciójának „fedősztorija”. Részleteket is megtudtunk a menekülésről.

A bolíviai belügyminiszter és a Baptista Szeretetszolgálat vezetője is azt nyilatkozta, hogy legálisan lépte át a határt Tóásó Előd és Mario Tadici. Mi történt volna, ha nem bujkáltok a bolíviai hatóságok elől, hanem egyszerűen besétáltok Tóásó Elődhöz, átadjátok neki a magyar külügy által kiállított magánútlevelet és együtt elutaztok a legközelebbi határátkelőhöz?

Nem akartuk azt kipróbálni, hogy ki akarják-e engedni az országból Tóásó Elődöt. Volt egy nagyon erős sejtésünk, hogy nem akarják kiengedni az országból. Ezt arra alapoztuk, hogy nem adták vissza az útlevelét, és sok jel mutatott arra, hogy szabad emberként is megfigyelik a bolíviai hatóságok. Mivel 2009. április 16-án három embert meggyilkoltak egy szállodában úgy, hogy éjjel rájuk törtek és megkérdezés nélkül lőttek, nem szerettük volna kipróbálni, hogyan járnak el akkor, ha el akarja hagyni Bolíviát.

Mire hivatkozva tagadták meg a bolíviai hatóságok az útlevele visszaszolgáltatását?

Útlevelét automatikusan vissza kellett volna kapnia, miután letöltötte a büntetését. Ám arra hivatkozva, hogy ez az okmány egy bizonyíték, ezt megtagadták. Azt ígérték, hogy visszaadják neki, ha a pere lejárt. Nem értem, hogy lehetett bizonyíték egy olyan perben, ami jogerősen lezárult. Tóásó Előd számára ez a per lejárt.

Miért esett a választás a hegyvidéken lévő chilei határátkelőre?

Több mint egy évvel ezelőtt már végigjártuk a szóba jöhető határátkelőhelyeket. Lett volna egy jobb opció, egy La Pazhoz sokkal közelebb lévő perui határátkelő. Ott minden csütörtökön olyan piaci vásárt tartanak, ahol a hullámzó tömeggel együtt bárki könnyedén „átvásárolhatja magát” a szomszéd országba. Azt azonban nem tudtuk, hogy Bolívia körözni fogja-e Tóásó Elődöt, ha eltűnik az országból. Jogtalan lett volna a körözés, de ebben az ügyben számtalan jogsértés történt, ezért nem tudtuk, mire számíthatunk. Nem lett volna lehetetlen, hogy azt állítsák: felmerültek új elemek a perben, ezért Elődöt vissza akarják hozni az országba. Bolíviának pedig köztudottan szoros a viszonya Peruval, hasonló jellegű kormányok vannak a két államban, és attól féltünk, hogy Peru kiadja Elődöt Bolíviának. Így végül ezt a megoldást nem tartottuk biztonságosnak, és a chilei határátkelő mellett döntöttünk. Ez az átkelő öt órai autóútra van La Paztól, és nem olyan szigorú az ellenőrzés.

Többen, köztük ismert biztonságpolitikai szakértők is kétségbe vonják, hogy ezt az akciót a Baptista Szeretetszolgálat önerőből, a magyar titkosszolgálatok segítsége nélkül hajtotta végre. Segítettek-e a titkosszolgálatok Tóásó Elődék kimenekítésében?

Ebben az akcióban nem volt titkosszolgálati jelenlét. Lehet, egy fotelből nézve elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy ilyen akciót a Baptista Szeretetszolgálat végre tud önerőből hajtani, pedig így van. A szeretetszolgálat munkatársai húsz éve járják a világ veszélyes övezeteit, és rendelkeznek kellő tapasztalattal ahhoz, hogy életveszélyes helyzetekben jó döntéseket tudjanak hozni.

Tehát cáfolod azt, hogy a szeretetszolgálat szerepvállalása csupán a „fedősztorija” egy titkosszolgálati akciónak?

Ezt határozottan cáfolom, persze. Fáraszt a hülyeség. Nem szeretnék a következőkben az UFO Magazinnak arra kérdésére válaszolni, amely szerint igaz-e, hogy csészealjakban jöttünk haza. Megértem, hogy embereknek nagyon sok idejük van gondolkodni, de inkább dolgozni szeretnék, és nem hülyeségekre reagálni.

Azért ez az akció mégis csak egy autoriter rendszerű, keménykezűen vezetett ország hatóságainak kijátszásával zajlott le. Hol szerezhettek a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai tapasztalatot ilyen műveletekben?

Ismétlem: elegendő rutint lehetett szerezni az alatt a húsz év alatt, amióta a szeretetszolgálat tevékenykedik. Nagyon sok hasonló történetbe kerülünk például prostitúcióra kényszerített lányok kapcsán, akiket kimenekítünk a futtatóik karmaiból. A svájci vagy a holland rendőrségtől is sokszor kaptunk már olyan kérést, hogy egy magyar állampolgárságú lány megszökött a stricijétől és szeretne hazajönni. A szeretetszolgálatnak vannak úgynevezett védett házai, a lányokat ezekbe rejtjük el a futtatóik elől. Ez nem egy James Bond-os történet, hanem azoknak az embereknek a támogatása, akiknek az életük vagy a testi épségük veszélyben van. Ehhez nem kell sem katonai, sem titkosszolgálati kiképzés.

Elhangzott korábban, hogy taxikat cserélgetve jutottatok el a chilei határhoz. Hogyan sikerült kijátszani a bolíviai hatóságok figyelmét?

Ezt elég jól kitaláltuk, de nem azért, mert KGB-sek vagyunk vagy moszadosok, hanem azért, mert nem akartunk meghalni Bolíviában. Mi egy szállodában voltunk, és az volt az egyezség, hogy sem Tóásó, sem Tadici nem jön el oda, mert akkor feltűnő. Megbeszéltük, hogy melyik utcasarkon melyiküket vesszük fel a taxiba. Amikor mindenkit felvettünk, akkor kikapcsolták a mobiljaikat, és elindultunk La Pazból haza.

Hogyan történt az egyeztetés például arról, hogy Tóásó Előd melyik sarkon ül be az autóba?

Nyilván, nem sms-ekben kommunikáltunk. Vannak erre egyszerű okostelefonos alkalmazások. Bolívia azért nem az az ország, hogy minden fajta kommunikációt ellenőrizni tudjon.

Mennyit tudtak a magyar állam illetékes szervei erről az akcióról?

A külügyminisztérium is csak annyit tudott, hogy Tóásó Elődöt egyszer haza fogjuk hozni, mert kértünk számára egy útlevelet. Semmilyen más részletet nem tudtak, a kimenekítés dátumát vagy helyszínét sem ismerték.

Elsőként a Baptista Szeretetszolgálat számolt be Tóásó Előd kimenekítéséről. A szervezet honlapján „Titkos akció Bolíviában” címmel jelent meg közlemény, amelyet utólag töröltek. Miért?

Nem tudom, miért vették le utólag ezt az anyagot, mert én akkor éppen utaztam. Tény, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak összesen 4000 alkalmazottja van, vannak köztük kezdő munkatársak is. Nem néztem pontosan ennek utána, de szerintem prózai okokból vették le azt a közleményt: a kommunikációs osztályon valaki túlságosan sok akciófilmet nézett, és adott egy bulváros címet a történetnek, és amikor egy tapasztaltabb munkatárs ezt észrevette, korrigálta a helyzetet. Nagy hírportálokkal is megesik, hogy meggondolatlanul kerül fel írás. Nem kell ezt túlmisztifikálni.

Mi az esélye annak, hogy hamarosan Magyarországra utazzon Tóáső Előd bolíviai felesége is?

Bármikor kijöhet, ez az ő döntése. Bízunk benne, hogy ez hamarosan megtörténik.

Segít-e a szeretetszolgálat új életet kezdeni Tóásó Elődnek Magyarországon?

Felajánlottuk Elődnek, hogy legyen a szervezetünk 4001-dik alkalmazottja, ha nem talál más állást. Informatikus, és ilyen jellegű munkára a szeretetszolgálatnál is van lehetőség.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?