Orbán napirenden tartaná a halálbüntetés kérdését

A halálbüntetés mellett foglalt állást Orbán Viktor Pécsen, amikor a kaposvári trafikos gyilkosságról kérdezték.

A Pécsen Páva Zsolttal közösen tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a kaposvári dohányboltban a múlt héten halálra késelt fiatal eladólány ügyével kapcsolatban azt mondta, "elfogadhatatlan, ami történt, és a helyi városvezetésnek a teljes súlyával kell fellépnie".

A miniszterelnök hozzátette, "bár azt hittük, hogy pontot tettünk a magyar büntető törvénykönyvvel és bűnüldözéssel kapcsolatos kérdésekre, amikor bevezettük a három csapást és a tényleges életfogytiglant, a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani, és tudatni kell, hogy semmitől sem riadunk vissza".

A hvg.hu emlékeztet arra, hogy tavaly áprilisban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is a halálbüntetés visszaállítása mellett foglalt állást. A politikus akkor azt mondta, "a bíróságok nem ismerik a magyar valóságot", és hogy személy szerint sajnálja, hogy nem lehet visszaállítani a halálbüntetést.

Orbán Viktor ugyanakkor nem először veti fel a halálbüntetés szükségességét, még az első kormányzati ciklusa alatt, a nyolc áldozatot követelő móri rablógyilkosság után hangoztatott hasonló véleményt. Korábban Torgyán József kisgazda pártelnök, Boross Péter MDF-es és Horn Gyula szocialista miniszterelnök is feszegette a kérdést.

Kapcsolódók

Kimaradt?