Négyezer fölé nőtt a nepáli földrengés áldozatainak a száma

Négyezer fölé emelkedett a hét végi nepáli földrengés halálos áldozatainak száma.

Az ország rendőrsége helyi idő szerint hétfőn késő este Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Nepálban 3904 halálos áldozatot szedett a szombati földmozgás és utórengései. A katasztrófában 7180-an megsérültek.A fö ldrengés okozta lavina 18 emberrel végzett a Mount Everest alaptáborában, további 61-en haltak meg Indiában, 25-en pedig Tibetben.

A katasztrófa által sújtott, nehezen elérhető nepáli vidékekről csak apránként érkeznek információk az áldozatokról, ezért a hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább nőhet. A belügyminisztérium egy magas beosztású tisztségviselője szerint akár az ötezret is elérheti a halálos áldozatok végső száma. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a szeizmikus aktivitás továbbra sem csökkent a Himalájában, a nepáli-indiai határ térségében.

A nepáli főváros, Katmandu nemzetközi repülőterén a hét vége óta akadozik a közlekedés, mivel a légikikötő számos munkatársa nem jelentkezett munkára, és az utórengések miatt is többször le kellett zárni időlegesen a létesítményt. Ennek ellenére a reptéren beszámolók szerint nepáli tisztségviselők sorakoznak, hogy átvegyék a külföldről érkező segélyeket, és eljutassák azokat a két napja fedél és élelem nélkül maradt nepáliaknak.

A tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy több élelemre, gyógyszerre, különleges mentőalakulatra, valamint hullazsákra van szükség. A halottasházak teljesen tele vannak - mondta Sankar Koirala, a miniszterelnöki hivatal tisztségviselője.

"Az emberek ott halnak meg, ahol vannak"

Katmandu egymillió lakosának többsége a szabad ég alatt tölti az éjszakákat a hét vége óta, sokaknak ugyanis teljesen lerombolta lakhelyét a földrengés, mások pedig az utórengésektől tartanak. Hétfőn több ezren hagyták el a várost gyalogszerrel. Sokan megpróbáltak felkapaszkodni a sík vidékek felé tartó buszokra és kamionokra, illetve rengetegen stoppoltak.

A főváros épen maradt kórházai teljesen megteltek, a sérülteket és a betegeket az egészségügyi szakemberek gyakran kénytelenek a szabadban ellátni.  A helyzet ennél is siralmasabb Nepál vidéki, nehezen elérhető részein. Egy nepáli katona úgy tapasztalta, hogy a falvakban szinte semmiféle segítség nincsen, és "az emberek ott halnak meg, ahol vannak".

A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Nepálban az utóbbi 81 évben. A rengés epicentruma Katmandutól mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra, Lamjung közelében volt. A térség nehezen megközelíthető, a falvakhoz vezető utakat sziklagörgetegek zárták el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?