Nazarbajev 97,7 százalékkal nyert Kazahsztánban

Nurszultan Nazarbajev kazah államfő a voksok 97,7 százalékának megszerzésével megnyerte a vasárnapi elnökválasztást - jelentette be a központi választási bizottság, hozzátéve, hogy a részvételi arány 95 százalékos volt.

A 25 éve hatalmon lévő Nazarbajev így 2,2 százalékponttal jobb eredményt ért el, mint a legutóbbi, 2011 áprilisában tartott elnökválasztáson. Rajta kívül két jelölt indult most, Turgun Szizdikov, a Kazahsztáni Népi Kommunista Párt központi bizottsági tagja és Abulgazi Kuszainov, az államfő Haza Pártjának (Nur Otan) a tagja.

Még az exit pollok eredményeinek közzététele után Nazarbajev azt mondta, hogy a rekord nagy részvételi arány a kazahok egységét mutatja, és azt, hogy stabil országban akarnak élni, valamint támogatják az ő programját. Úgy vélte: Kazahsztán megmutatta a nemzetközi közösségnek, hogy magas színvonalú a politikai kultúrája és fejlett a demokrácia az országban.

Nincs hiteles ellenzék

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mintegy négyszáz megfigyelőt küldött a választásra. A szervezet még egyetlen kazahsztáni választásról sem állapította meg, hogy megfelelt volna a demokratikus normáknak. Valódi ellenzék hiányában és a szólásszabadság korlátozása miatt a kazahsztáni választópolgároknak csak korlátozott választási lehetőségük volt az elnökválasztáson - állapította meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet.

"A hivatalban lévő elnök és pártja uralja a politikai életet, és nincs hiteles ellenzék az országban. Az állampolgároknak nem volt valódi lehetőségük választani különböző politikai opciók között. Jelentősen korlátozták a szólás szabadságát és a médiakörnyezetet" - írta Cornelia Jonker, az EBESZ (azon belül a demokratikus intézmények létével és az emberi jogok érvényesülésével foglalkozó hivatal) választási megfigyelő missziójának vezetője a közleményben.

Kimaradt?