ENSZ: még idén 800 ezren menekülhetnek el Szíriából

Az év végéig még körülbelül 800 ezren hagyhatják el Szíriát, így a szomszédos Törökországban akár a 2,5 milliót is elérheti majd a menekültek száma – hívta fel a figyelmet az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetője, akit a Hürriyet Daily News című angol nyelvű török napilap idézett hétfői számában.

Törökország most 1,7 millió szíriai, valamint 300 ezer iraki állampolgárnak nyújt menedéket, ami alapján az eurázsiai országban él a világon a legtöbb menekült – mutatott rá Helen Clark.

Az ENSZ illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy Szíriában 7,5 millió belső menekült van, ez nagyjából a lakosság harmada, és a helyzet tovább romolhat, ha nem találnak sürgősen megoldást a 2011 márciusa óta tartó konfliktusra.

"Képzeljék el, mi van akkor, ha ez a 7,5 millió ember Törökországba, Libanonba, Jordániába, Irakba, Egyiptomba vagy Európába akar menni… Erre a válságra politikai megoldást kell találni" – hangsúlyozta a volt új-zélandi kormányfő.

Clark dicsérte egyúttal a törökországi menekülttáborokat, amelyek a "legjobbak a világon", illetve azt a kártyás jegyrendszert, amelyen keresztül az ezeken a létesítményeken kívül élőket segítik. Méltatta azt az új török törvényt is, amely megvalósulása esetén lehetővé teszi a szíriai menekültek számára a törvényes munkavállalást.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetője emlékeztetett, hogy a török hatóságok adatai szerint Ankara 6 milliárd dollárt költött eddig a szíriai menekültek megsegítésére, és mindössze 300 millió dollárt kapott erre a célra a nemzetközi közösségtől.

Kimaradt?