Újabb nagy erejű földrengés volt Nepálban

A szombati földmozgás óta több utórengés is volt a katasztrófa sújtotta Nepálban.

A legutóbbi, vasárnapi - az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint - 6,7-es erősségű volt. A rengés, amelyet a fővárosban, Katmanduban és annak 50 kilométeres környékén lehetett érezni, lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten.

A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el, amelyek a legfrissebb adatok szerint legalább 18 halálos áldozatot követeltek a hegymászó alaptáborokban. Az alaptábor feletti 1-es és a 2-es számú táborban tartózkodó mintegy száz hegymászó mind biztonságban van - közölte vasárnap a nepáli hegymászószövetség elnöke.

Ugyanakkor azt is elmondta, nehéz lesz lemenekíteni őket, mert a Khumbu-gleccseren az alaptáborba vezető utat eltorlaszolta a nagy erejű szombati földrengés előidézte lavina. A nepáli idegenforgalmi hivatal becslése szerint összesen legalább ezer hegymászó - köztük négyszáz külföldi - volt az alaptáborokban vagy feljebb a szombati földrengés idején.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Nepálban legkevesebb 2430 ember életét oltotta ki a szombaton bekövetkezett természeti katasztrófa, Indiában és több másik környező országban pedig összesen 61 áldozatról tudni. Rajtuk kívül 18 ember vesztette életét a földrengés által kiváltott lavinában a Mount Everesten. A nepáli belügyminisztérium közlése szerint a sérültek száma több ezerre tehető.

Megrongálódott világörökség

A nepáli főváros, Katmandu romba dőlt épületei között van az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a 19. század első felében épült, 9 emeletes Darahara-torony. Megrongálódott több másik világörökségi helyszín, számos buddhista és hindu szenthely, régi palota is.

A természeti csapás által súlyosan érintett Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, ahol mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhista zarándokhely található.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?