Szigorítanák a honosítást híres emberek esetében Ausztriában

Az érdemek alapján kapható osztrák állampolgárság adományozásának szigorítását javasolta Sebastian Kurz integrációs államtitkár pénteken. "Nem elég, ha valaki híres vagy gazdag" - fogalmazott Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa az Ö1 rádióban.kurz apa726

Szerinte a jövőben alaposan meg kellene vizsgálni és az illetékes szakminiszter jelentésével is alátámasztani, hogy ténylegesen milyen teljesítményekkel indokolható a honosítás, és hogy tartósan fennállnak-e a feltételek.

Az osztrák kormány az általános szabályoktól eltérően az Ausztria javát szolgáló különleges teljesítményekért is adományozhat állampolgárságot. Ez leginkább sportolók és művészek esetében szokásos, ilyen eljárással kapott például állampolgárságot az orosz Anna Netrebko, a bécsi opera sztárja.

Hogy a rendszer visszaélésekre is alkalmas lehet, arra egy karintiai botrány irányította rá nemrég a figyelmet. Uwe Scheuch tartományfőnök-helyettest egy bíróság hét hónap felfüggesztett börtönre és 150 ezer euró bírságra ítélte, mert egy üzletembernek osztrák útlevelet ajánlott fel pártadományért, illetve egy szállodaberuházásért cserében. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A belügyminisztérium integrációs államtitkára a rádiónak hangsúlyozta: nem az állampolgárságról szóló alkotmányos erejű törvény, hanem a végrehajtási szabályok módosítását javasolja.

Az 1990-es években évente több mint hetven, tavaly 29 esetben adtak ki "különleges érdemek" alapján osztrák útlevelet. Idén eddig egy kérvény sem érkezett ilyen eljárásra.

Az ÖVP a honosítás általános szabályain is módosítana, az integráció mértéke lenne az irányelv. Az SPÖ nem mindenben ért egyet a konzervatívok javaslatával. Ellenzik például azt, hogy három évi önkéntes szociális tevékenységhez kössék a legrövidebb, hatéves várakozási idő után adható állampolgárságot.

Kimaradt?