Megtörtént az első amerikai-kubai egyeztetés az emberi jogokról

Első ízben tartottak amerikai-kubai hivatalos egyeztetést kedden Washingtonban az emberi jogok témakörében azt követően, hogy Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-én bejelentette: a két ország a diplomáciai kapcsolatok helyreállítására törekszik.

Az amerikai külügyminisztérium által „professzionális légkörűnek" minősített előzetes, a leendő tárgyalások szerkezetét és koncepcióit tisztázó tanácskozást követően nem hangzott el jelentősebb bejelentés. A felek között azonban „széles körű egyetértés" alakult ki arról, hogy a jövőben kérdések széles köréről kell „lényegi párbeszédet" folytatniuk.

Az amerikai küldöttség vezetője Tom Malinowski, az emberi jogokkal és a demokráciával kapcsolatos kérdésekben illetékes külügyi államtitkár-helyettes, a kubaié Pedro Luis Pedroso, multilaterális és jogi ügyekért felelős külügyi igazgató-helyettes volt. „Ez az előzetes tárgyalás azt tükrözi, hogy folyamatosan összpontosítunk az emberi jogok és a demokratikus elvek állapotára Kubában" - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselője. „Az emberi jogokat prioritásként kezeljük" - tette hozzá.

Washington nyomást gyakorol Havannára az emberi jogok állapotának javítása érdekében és aggályait fejezte ki a politikai másként gondolkodók bebörtönzése, valamint a politikai foglyokkal szemben tanúsított bánásmód miatt. Kuba közölte az Egyesült Államokkal, hogy nem tűri el a belügyeibe való beavatkozást és követelte a kubai ellenzékiek amerikai támogatásának beszűntetését. Sürgette, hogy az amerikai kormány foglalkozzon a saját emberi jogi problémáival, egyebek között azt hozva fel példaként, hogy a Missouri állambeli Fergusonban és New York városában rendőrök fegyvertelen feketéket öltek meg. Az amerikai-kubai kapcsolatok teljes körű normalizálásához a republikánus többségű kongresszus jóváhagyása lenne szükséges.

Kimaradt?