Egyre elutasítóbbak az erdélyi magyarokkal az anyaországiak

A magyarországiak 37 százaléka nem szeretne szomszédnak romániai magyart; a korábbi adat 30 százalék volt – mutatta ki a magyarországi előítéletességre vonatkozó 2014-es felmérés, amelynek eredményeit a Szombat.org ismertette.

A kutatás szerint a magyar társadalom jelentős része előítéletes – s nemcsak a cigányokkal, a homoszexuálisokkal és a zsidókkal szemben. A cigányoknál csak a bőrfejűeket utálja jobban, de a romániai magyarokat is eléggé.

Bár a felmérés szerint a társadalom 32 százaléka valamilyen mértékben antiszemita, ennek ellentmond, hogy az összesség 44 százaléka nem örülne, ha egy zsidó a szomszédságába költözne. Színesíti a képet, hogy a zsidóság igencsak hátul kullog a mezőnyben: bőrfejűt a lakosság 76, cigányt 73, arabot 65, homoszexuálist 61, kínait 60, négert 59, románt 57, zsidót  44, romániai magyart 37, svábot 33, amerikait 30 százalék nem szeretne szomszédjának.

2013-hoz képest kizárólag az amerikaiakkal szembeni ilyetén ellenérzés csökkent – 31-ről 30 százalékra – a homoszexuálisokkal és a svábokkal kapcsolatos ellenérzések mértéke stagnál, míg az összes többi kisebbségre vonatkozó ellenérzés mértéke nőtt – legnagyobb arányban a romániai magyar bevándorlóknál: 30-ról 37 százalékra, azaz 23 százalékkal.

A felmérést a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából a Medián készítette. A közvélemény-kutatás 2014 végén, kérdőíves módszerrel történt, a nagykorú népességet reprezentáló ezerkétszáz fős mintán.

 

Kimaradt?