Sztrájkba léphet a brit királyi kastély személyzete

Nagyon kevés választja el attól II. Erzsébetet, hogy a windsori kastély személyzetének nagy része sztrájkba kezdjen.

Ha a keddtől két héten át tartó szavazáson a Közérdekű és Kereskedelmi Szolgálatok szakszervezete (PCS) 120, a windsori kastélyban szolgáló tagjának többsége úgy dönt, akkor április végétől megindul a munkabeszüntetés. A kastély teljes személyzete 200 fő – írja az Index.

A lépés történelmi lesz, még akkor is, ha csak mérsékelt sztrájkról van is szó. Csupán azoknak az extra feladatoknak az ellátását tagadják majd meg, amelyekért a a személyzet nem kap fizetéskiegészítést, noha a PCS szerint erre tavaly ígéretet kaptak. Egyéb közvetlen teendőiket ellátják, így a hétvégéket gyakran itt töltő királynő mindennapjait ez nem fogja befolyásolni. A személyzet azonban nem fog idegenvezetést tartani a fizető vendégeknek, és nem látnak el elsősegélynyújtási és tolmácsolási feladatokat sem.

A királynő évente 300 millió fontból – közel kétmilliárd lejből – gazdálkodik, ezért a sztrájk támogatói szerint tarthatatlan a létminimum alatti bérezés. A személyzetnél a kezdő fizetés évi 14400 font. A havi 86987 lejes fizetés valóban kevés Nagy-Britanniában a biztonságos anyagi háttérhez.

Pedig a windsori kastély szépen hoz a házhoz: a világ legrégebb ideje óta folyamatosan lakott, 950 éves kastélyának évi 1,1 millió látogatója van, akik 17 millió fontot hagynak ott. Az összeg nagy részét Royal Collection Trust kezeli a királyi várak fenntartására fordítva.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?