USA 2012: már több mint 17 millióan szavaztak

Az előzetes szavazás lehetőségével élve eddig több mint 17 millióan adták le voksukat az amerikai elnökválasztáson egy friss felmérés szerint.szavazas

Bár a választást hivatalosan november 6-án, kedden tartják, az előzetes szavazás valamilyen formájával mindegyik államban élhetnek a polgárok.

Az előző, 2008-as elnökválasztáson a választók 30 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Ezúttal 35 százalék lehet ez a szám - mondta Michael McDonald, a felmérést készítő George Mason Egyetem professzora, az Elections elnevezésű projekt felelőse.

A szavazáson résztvevők száma mindkét jelölt - a republikánus Mitt Romney és a hivatalban lévő demokrata elnök, Barack Obama - számára  elsősorban a kulcsfontosságú "billegő" államokban nagyon fontos.

Az "ingaállamok" közül Floridában a 11,9 millióból 2,2 millióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével, Észak-Karolinában 1,7 millióan, Coloradóban 965 ezren, Iowában pedig 500 ezren. Coloradóban már a szavazók 40 százaléka adta le voksát valamelyik jelöltre. A "billegő" államok közül is kiemelkedő jelentőségű Ohio, ahol eddig 1,2 millióan szavaztak.

Kimaradt?