Tárki: Fidesz–KDNP 18 %, MSZP 15 %

A Tárki októberi pártpreferencia-kutatása szerint mind a Fidesz-KDNP, mind pedig az MSZP támogatottsága nőtt ebben a hónapban, miközben csökkent a bizonytalanok aránya szeptemberhez képest.mszp-fidesz

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a szeptemberi 15 százalékot követően októberben 18 százalékra, az MSZP-é pedig 11-ről 15 százalékra nőtt, írta a Tárki. A két nagy párt támogatottságában egy évvel korábban 12 százalékpont volt a különbség.

A pártpreferenciájukat tekintve bizonytalanok vagy azt el nem árulók aránya 56-ról 50 százalékra csökkent az elmúlt hónapban.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 34-ről 37 százalékra, az MSZP-é pedig 24-ről 30 százalékra nőtt.

A többi parlamenti párt népszerűsége lényegében változatlan maradt, legalábbis a mérési hibahatáron belül változtak. Szeptemberben a Jobbikot a teljes népesség 9, októberben 10 százaléka választotta, a pártválasztók körében pedig 21-ről 19 százalékra csökkent a támogatottságuk.

{loadposition emnp}

Az LMP a teljes népességen belül szeptemberhez képest 1 százalékpontot csökkent, támogatottsága 4 százalékos volt. A pártválasztók körében szeptemberben 10, ebben a hónapban pedig 9 százalékot ért el.

A kutatás szerint a Demokratikus Koalíció (DK) tábora a teljes népességen belül 3-ról 1 százalékra, a pártválasztók körében 7-ről 2-re csökkent.

A Tárki megjegyzi, hogy adatfelvétele az október 23-i nemzeti ünnep előtt zajlott, október 10-17. között. A kutatás során ezer választókorú állampolgárt kérdezték meg életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentálva.

Kimaradt?