A szárazföldi Kínából érkezett bevásárló turistákat inzultálnak Hongkongban

Túl messzire mentek egyes hongkongi fiatalok, akik hetek óta tiltakoznak a Kína szárazföldi részéből érkező bevásárló turisták ellen, s legutóbb ártatlan kínaiakat zaklattak, bántalmaztak az utcán - ismerték el más tüntetők a South China Morning Post című hongkongi napilapban.

A szerdai cikk szerint a megfélemlítő módon, helyenként arcmaszkban, kiabálva és tettleg fellépők elvesztették a fejüket, amikor dühösen rárontottak turistákra, szidalmazva, rugdosva őket, és a gyanús járókelőket arra kényszerítve, hogy nyissák ki táskáikat. Az egyik ilyen, videóra rögzített eset főszereplője egy asszony volt, aki kiszolgáltatva mutatta, hogy csak gyerekkönyvek vannak a szatyrában, miközben kislánya hangosan sírt a félelemtől. A Facebookra feltöltött videót rövid időn belül több mint 3200-an nézték meg.

A támadásoknak egy idősebb hongkongi férfi is áldozata volt, aki egy parkban tartott, reggeli zenélésről tért haza húzós kocsijával, amikor a dühös demonstrálók a földre lökték.

A kínai különleges közigazgatási övezet biztonsági főnöke Laj Tung-kwok a leghatározottabban elítélte a történteket és úgy fogalmazott, hogy a tüntetők cselekményei már-már zavargásoknak minősülnek.

A tüntetők vasárnap három olyan helyszínen jelentek meg, ahol a bevásárlóközpontokat a hétvégéken ellepik a Kína szárazföldi részéből bevásárolni érkezők. Többnyire szükségleti cikkeket vesznek, nem ritkán kereskedelmi mennyiségben, hogy tovább értékesítsék azokat. A hongkongiak egy részét zavarja, hogy az utcán minduntalan batyukba ütköznek - hangoztatták a helyzet ellen fellépők.

Li Hsziu-kwong, a város volt biztonsági főnöke, aki Pekingben képviselőként részt vesz az Országos Népi Gyűlés (a törvényhozás) éves ülésszakán, "civilizálatlannak" nevezte a tüntetőket, de felvetette, hogy a sencseni határátkelőnél miért nem vetnek ki vámot a viszonteladásra vásárolt termékekre.

Sajtójelentések szerint az országos turisztikai hivatal vezetője aggodalmát fejezte ki a fejlemények miatt. A hongkongi törvényhozás különböző frakciói és egyes civil szervezetek egyaránt elítélték az utcai erőszakot.

Kimaradt?