Csak Gajdos István jutott be a kijevi parlamentbe?

Hat év után ismét lehet kárpátaljai magyar képviselője az ukrán parlamentnek, miután a vasárnapi ukrán parlamenti választások előzetes eredményei szerint Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke nagy valószínűséggel parlamenti mandátumot szerez a kormányzó Régiók Pártjának (PR) választási listáján. gajdos

Egyelőre nincsenek adatok arról, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által támogatott három egyéni jelölt - Kovács Miklós KMKSZ-elnök, illetve Brenzovics László és Gulácsy Géza alelnökök - mandátumot nyertek volna.

Gajdos István, aki Beregszász polgármestere is, hétfőn elmondta: aggodalommal tölti el, hogy a szélsőjobboldali és kisebbségellenes Szvoboda (Szabadság) párt mintegy tíz százaléknyi szavazatot szerzett a voksoláson, s számottevő eredményt értek el az új ukrán nyelvtörvényt ellenző politikai erők is.

„Mindazonáltal remélem, hogy a szavazatok feldolgozása után az új összetételű ukrán parlamentben a kisebbségbarát pártok lesznek többségben, és alakíthatnak kormányt” – emlékeztetett Gajdos István.

 

Kimaradt?