Áldozatokat szedett a poszt-trópusi ciklonra "leminősített" SandyPosz

Az USA állami meteorológiai szolgálata, a National Weather Service hurrikánközpontja szerint a Sandy hurrikán kezdi elveszíteni trópusi ciklon jellegét, és egy téli alacsonynyomású övezetté, poszt-trópusi ciklonná alakul. Időközben elérte Amerika keleti partját, a hatóságok egyelőre öt halálos áldozatot írnak a rovására.sandy1

Elérte New Jerseynél a Sandy poszt-trópusi ciklon központja az amerikai szárazföldet - jelentette helyi idő szerint hétfő este az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC).

Egyelőre öt áldozat

Nem sokkal később Mario Cuomo New York állam kormányzója azt közölte: az állam területén legkevesebb öt halálos áldozata van a viharnak. Atlantic Cityben egy ember szívrohamban meghalt az evakuálás közben. A torontói rendőrség a Sandy előszelének rovására írta egy nő halálát, amit egy szél által leszakított tábla okozott azt utcán.

A több száz kilométer szélességben vonuló Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot, a széllökések sebessége 129 kilométert ért el óránként.

A Nemzeti Hurrikánközpont helyi idő szerint hétfő este a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű (vagyis a széllökések ereje még mindig jóval felette van az NHC szerinti óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárnak), de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait - többek közt már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, úgynevezett téli ciklonná vált - és a szakemberek technikailag egyfajta hibridként kezelik.

Hétfő estére a vihar előszele miatt, amely a szárazföldre több tucat kilométernyire behatolva megrongálta az elektromos hálózatot, több mint 3 millió ember maradt áram nélkül. Az evakuálásra felszólított lakosok száma meghaladta az egymilliót. Több part menti település részben vagy egészben víz alá került.

Mi a hurrikán? A hurrikán olyan ciklonálisan, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin vele egyező irányban forgó, több száz kilométer átmérőjű felhőörvény, amely a trópusokon, azaz a Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen, egészen pontosan a 10. és a 20. szélességi kör között keletkezik. E zónára utalva szokás trópusi ciklonnak is nevezni. Létrejöttükben a főszerepet a meleg, nedves trópusi levegő és a meleg, legalább 26-27 Celsius-fokos víz játssza. Ha ezek az alapvető feltételek nincsenek meg, akkor kialakulásuk nem valószínű. A meleg óceán felett páradús, forró levegő emelkedik a magasba, és spirális forgásba kezd - az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin megegyező irányban. A kialakult légköri képződmény csak trópusi viharnak nevezhető addig, míg a benne mozgó szelek sebessége el nem éri a hozzávetőleg 120 kilométer per órát. Ettől kezdve a szakemberek hivatalosan regisztrálják, elnevezik és mozgását folyamatosan nyomon követik. A trópusi ciklon szelei elérhetik akár a 240-350 kilométer per órás sebességet, ami már óriási pusztításhoz vezethet. A már kifejlődött trópusi ciklonnak jellemző pályája van, szerkezete is sajátságos. A ciklon középpontjában található a legkisebb légnyomás, ezt a részt nevezik a ciklon szemének, amelynek mérete mindössze 15-40 kilométer.

A Sandy miatt az érintett területeken, amelyek lakossága elérheti az 50-60 milliót, leállították a légi, a vasúti és a helyi tömegközlekedést. New Yorkból Washingtonba eljutni gyakorlatilag lehetetlen. A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt, az elnökjelöltek lemondták hétfői és keddi szerepléseiket.

Manhattan alsó része vízben áll és sötétbe borult. A hidak és az alagutak lezárása miatt a városrész gyakorlatilag elszigetelődött. New Yorkban a szél megrongált egy 90 szintes házat építő darut, egy többemeletes épület pedig részben összeomlott. NY-crane-3

A vihar - amelybe a trópusi és a sarkvidéki léghullámok mellet már egy Kanadából levonuló rendszer és belekeveredett - Nyugat-Virginiától Kentucky államig méteres hóesést okozhat az Appalache-hegységben.

A Sandy, mielőtt elérte volna az amerikai szárazföldet, 69 életet követelt, több embernek nyoma veszett.

A Sandy-ről hosszú ideig nem lehetett tudni, hogy a kontinens északi részén lévő hideg levegővel egyesülve szuperviharrá alakul-e át vagy sem. Ez most már nem tűnik valószínűnek: mivel a hideg levegő megrekedt az Appalache-hegységtől északnyugatra. A kontinens fölé érő Sandy energiautánpótlása így fokozatosan megszűnik, a szél és a csapadék lassan mérséklődni kezd.

Ez azonban elsősorban az északabbra lévő területek számára jó hír, ahová a vihar csak később jut el: New Jersey, Maryland és New York még nem lélegezhet fel.sandy

A vihar továbbra is igen veszélyes, a rendkívüli széllökések és a csapadékos idő még két napig is eltarthatnak. "Bárminek is nevezik, nem hagyja el egyhamar a keleti partot" - mondta egy szakértő.

 

 

Kimaradt?