Sandy hurrikán: ostromállapotban Amerika

Valóságos ostromállapot alakult ki Amerikának a Sandy hurrikán fogadására készülő északkeleti államaiban: a partvidékről százezreket telepítettek ki, a nagyvárosok tömegközlekedése leállt, az alacsonyabban fekvő településeket pedig megpróbálják homokzsákokkal megvédeni.soutghmapton

„Tökéletes vihar”

Ez egy "tökéletes vihar" lesz, egyszerre rekordméretű áradásokkal, kidőlő fákkal és havazással. Olyan - a tűz és a földrengés kivételével talán minden lehetséges pusztítást magába foglaló - természeti csapás, amilyet az Egyesült Államokban 1991-ben láttak utoljára, de feltehetően még annál is nagyobb.

A hurrikán még nem érte el a szárazföldet, de az eső már folyamatosan zuhog, és sejthető, hogy a meteorológusok nem tévedtek, amikor legalább 30 centiméternyit jósoltak. A hírtelevíziók csapzott helyszíni tudósítói élő kapcsolásban, percről percre tudósítanak az utolsó előkészületekről.atlanticity

Ez most nem egy film. Amerika történetének legnagyobb kiterjedésű vihara van készülőben, amelyben az előrejelzések szerint csak a szél 3 milliárd dollárnyi kárt okozhat és egy teljes magyarországnyi ember maradhat áramellátás nélkül, akár hetekre is.

"Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni: ne próbáljanak meg kimenni és hőssé válni, mintha semmi sem történne. Valami igenis történik. Mi is azt akarjuk, hogy maradjanak otthon, ez nagyon fontos" - hangsúlyozta Chris Christie, New Jersey állam kormányzója.beachavenue

"Önök nem tudják elejét venni annak, hogy szükséghelyzet alakuljon ki, de annak igen, hogy szükséghelyzetet teremtsenek" - szólította meg a New York alacsonyan fekvő területeiről kitelepítendőket a metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg. "Ha nem engedelmeskednek a kitelepítésnek, akkor nemcsak a saját életüket teszik kockára, hanem azokét is, akik önöket fogják menteni" - hangsúlyozta Bloomberg.

A hangsúly a személyes felelősségen van

Amerikában, talán a kórházakban és intézetekben ápoltak kivételével most sem fogják az emberek kezét. New Yorkban nem tartóztatják le azokat, akik az otthon maradás mellett döntöttek. A hangsúly a személyes felelősségen van. A szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) közleményben szólította fel a lakosságot, hogy halmozzon fel háromnapi készleteket és közölte, hogy hol lehet megtalálni a legközelebbi menedékeket. Az emberek, ha nem is pánikhangulatban, de meglehetősen gondterhelten vásárolnak vizet, élelmiszert, generátort, elemet és gyertyát.cityisland

A szolgáltatók előre mossák kezeiket: a Pepco áramszolgáltató automata hívásokkal, az internet-, kábeltévé és mobilszolgáltató Verizon pedig e-mailben és a televízión keresztül értesítette ügyfeleit, hogy működésük akár napokra is megszakadhat.

Martin O'Malley marylandi kormányzó a pártjukat fogta: "Akár két napig is eltarthat, amíg a helyzet eléggé biztonságosra fordul ahhoz, hogy a szerelőautók kivonuljanak a megrongált vezetékekhez" - mondta.  

A sarkköri fuvallatokkal keveredő trópusi hurrikán az előrejelzések szerint a New Jersey állambeli Atlantic Citynél valamikor keddre virradóra éri majd el az addigra már alaposan felázott szárazföldet és Philadelphia felé halad tovább. A The Washington Post által közölt térkép szerint a vihar fő csapása Washingtont még érinteni fogja, New Yorkot pedig éppen hogy elkerüli.manhattan

Az amerikai fővárosban ugyanúgy leállt a tömegközlekedés és ugyanúgy bezártak az iskolák, mint az ország pénzügyi és kulturális központjában. A hivatalok zárva tartanak és nem fogad ügyfeleket a washingtoni magyar nagykövetség sem. A csaknem éjszakai sötétségbe borult utcákon csak itt-ott bukkan fel néhány, a vihar teremtette csapdába esett turista, aki sem busszal, sem vonattal, sem repülővel nem tud elutazni.

A helyi hatóságok utasításainak követésére szólított fel a Sandy hurrikán kapcsán az amerikai elnök hétfőn, miután találkozott a szövetségi polgári védelem (FEMA) és katasztrófa-elhárításban érintett minisztériumok vezetőivel. A Sandy hurrikán elleni védekezés eszközeit előkészítették, de fontos, hogy a lakosság kövesse a mentést irányító helyi hatóságok utasításait - jelentette ki Barack Obama. Hangsúlyozta: azok, akiket felszólítanak az evakuálásra, kövessék az utasítást, máskülönben veszélybe sodorják azokat is, akik részt vesznek a mentésben. Az elnök szerint a hurrikánnak, amelynek központja az előrejelzések szerint helyi idő szerint keddre virradóra éri el a keleti partvidéket, katasztrofális következményei lehetnek.

Ötven millióan szenvedhetik meg

A The New York Times ábrája a washingtoni napilapétól kissé eltérően azt mutatja, hogy a legsúlyosabb esőzések Delaware-ben, a legnagyobb, az óránkénti 80 kilométert meghaladó szél New Jerseyben, Atlantic City és Cape May között, a legnagyobb tengeri árhullám pedig a New York-i Long Island északi partvidékén és a connecticuti New Havennél lesz.

Akárhogy történjen is: a hurrikánt övező vihart, amely 1600 kilométeres szélességben vonul majd végig a kontinensen, várhatóan mintegy 50 millió ember fogja megszenvedni. Kilenc államban és Washington D.C.-ben hirdettek szükségállapotot.times

Az évszázad viharának elvonulása után a helyi lapokban és a közbeszédben egy ideig talán megint téma lesz, hogy jobb lenne a föld alá levinni a sérülékeny légvezetékeket és hogy jó ötlet-e a biztos téglaháznak látszó lakóépületeket továbbra is olcsóbb, de törékeny faszerkezetekből és klinkerburkolatból megépíteni.

Kimaradt?