Terrorizmussal vádolják Ibolya Ryan gyilkosát

Terrorizmus és gyilkosság vádjával állítják bíróság elé azt a nőt, aki tavaly decemberben Abu-Dzabiban egy bevásárlóközpontban leszúrta Ibolya Ryan amerikai tanárnőt. Az ügyet az Arab-öböl menti állam szövetségi legfelsőbb bírósága fogja tárgyalni.

A romániai születésű, magyar nemzetiségű, amerikai állampolgárságú tanárnőt Abu-Dzabi egyik előkelő bevásárlóközpontjának női mosdójában ölték meg. A biztonsági kamerák felvételei alapján a tettes tetőtől talpig fekete lepelbe - abajába, vagyis az emírségekbeli nők szokásos viseletébe - öltözött, fekete kesztyűt és maszkot viselt. A felvételek alapján a rendőrség őrizetbe vett egy helyi illetőségű nőt, akit azzal is gyanúsítanak, hogy két órával a gyilkosság után házi készítésű pokolgépet helyezett el egy másik amerikai állampolgár háza előtt Abu-Dzabiban. A robbanószerkezetet hatástalanították, senki nem sebesült meg.

Mint azt Szálem Szaíd Kubais főügyész vasárnap ismertette, a vádlott a 38 éves Alaa Báder Abdullah. A hatóságok gyilkossággal, ezenkívül a pokolgép elhelyezésével kapcsolatban gyilkossági kísérlettel, illetve "terrorista cselekmények" elkövetésével vádolják a nőt. Ez utóbbiak közé tartozik a vád szerint az is, hogy pénzzel támogatta az al-Kaida terrorszervezetet. A hatóságok közlése szerint a tanárnő meggyilkolása ennek ellenére "magányos terrorista cselekmény" volt, a vádlott nem állt kapcsolatban terrorcsoportokkal. A gyanúsított dzsihadista weboldalakat látogatott, így sajátította el a terrorista ideológiát és így tanult meg robbanószerkezetet készíteni.

A jómódú arab országban ritkák a terrorista támadások és erőszakos bűncselekmények. Ugyanakkor az emírségek egyike azoknak az arab országoknak, amelyek csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nyugati légicsapásokhoz. Az Egyesült Arab Emírségekben működő amerikai nagykövetség októberben egy közleményében egy közösségi oldalon közzétett névtelen poszt tartalma miatt óvatosságra intette az országban tartózkodó amerikai állampolgárokat. A bejegyzés az arab országban lévő, amerikai, illetve más nemzetközi iskolák tanárai elleni merényletekre buzdított.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?