Klaus Johannisnak nem tetszik Orbán oroszbarát politikája

Kritizálta Orbán Viktor magyar kormányfő oroszbarát politikáját a német közszolgálati televíziónak adott interjújában Klaus Johannis. A román államfő  az ARD kérdésére elmondta, eltúlzottnak tartja azt, ahogyan Magyarország Oroszországhoz viszonyul és amit az európai partnerekkel művel.

Az interjút szemléző Radio France Internationale megjegyzi, Orbán Viktor oroszbarát politikáját nem nézik jó szemmel Európában.

Mint korábban írtuk, ugyancsak bírálta a magyar kormányfő oroszbarát politikáját Eduard Hellvig, az államfő jelöltje a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatói tisztségébe . Egy január 8-i blogbejegyzésében a liberális politikus egyebek mellett azt írta: Magyarország egyre inkább Moszkva befolyása alá került, és Vlagyimir Putyin „trójai falovaként” veszélyt jelenthet az Európai Unióra. „Az orosz fenyegetettség közepette az EU nem tűrheti tovább Budapest dezertálási szándékait” – fogalmazott a titkosszolgálat llendő vezetője.

Hellvig szerint az orosz-magyar partnerség a „Budapest ellenségeskedő nacionalizmusa miatt amúgy is kiüresedett” román-magyar stratégiai partnerséget, illetve a NATO és az EU érdekeit is veszélyezteti. „A magyar-orosz antant fogójában Romániára hárul a legfontosabb szerep a térségben a demokrácia értékeinek megvédésében” – írta az államfő jelöltje a SRI igazgatói posztjára. 

Kimaradt?