Kalapáccsal vertek szét ősi műkincseket az Iszlám Állam terroristái

Újabb barbár videót küldött az Iszlám Állam. Ez a felvétel is sokkoló, mint az előzőek, azzal a különbséggel, hogy ezen elvileg nem öltek meg senkit, tönkretettek viszont felbecsülhetetlen értékű műkincseket, csak azért, mert azokkal ideológiai problémáik voltak.

A Szíria és Irak egy részét megszálló Iszlám Állam emberei kalapácsokkal, fúrókkal estek neki a moszuli múzeum műkincseinek – és mindezt állítólag a próféta útmutatása alapján, szimplán vallási alapon.

Szétvertek egyebek mellett háromezer éves szobrokat, domborműveket és más műkincseket. A döbbenetes rombolásról videót készítettek. Az egyik barbár ezen azt mondta, hogy a felbecsülhetetlen értékű műemlékeket azért pusztították el, mert azok szerintük túlságosan bálványoztak valamit.

A moszuli közkönyvtár sem kerülte el a rombolást: ott tízezer könyvet és több mint hétszáz kéziratot égettek el vasárnap, mielőtt szétverték a múzeumot – írják a brit The Daily Mail oldalán.

Az Iszlám Állam terroristái tavaly júniusban foglalták el az Irak északi részén található Moszult. A városban mindent elpusztítottak, ami szerintük eretnekséget sugallt, így jó néhány iszlám szentélyt is eltüntettek. Valószínű ugyanakkor az is, hogy az ősi műkincsek egy részét eladták, így jutottak pénzhez.

Januárban a központi könyvtárat is tönkretették: betörtek az épületbe és nagyjából kétezer könyvet vittek el onnan, csak az iszlamista kiadványok maradhattak ott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?