Exit poll Ukrajnában: öt párt jutott be a parlamentbe

Az urnazárás után vasárnap este közzétett exit poll-eredmények alapján a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók pártja lett az első az aznapi ukrajnai parlamenti választásokon, a második a bebörtönzött ex-kormányfő, Julija Timosenko mögött álló egyesült ellenzék.

A felmérések szerint öt párt jut be a parlamentbe.

A Research and Branding csoport felmérésében első helyen a Régiók pártja áll 31,6 százalékkal, a második helyen az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina 23,7 százalékkal. Harmadik lett a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) 13,2 százalékkal, negyedik a Kommunista Párt 13 százalékkal, és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 11 százalékkal ötödikként kerülhet be a parlamentbe.

A TNS és a SOCIS nevű kutatóintézetek által végzett felmérések ugyanezt a sorrendet hozták ki, minimális százalékbeli eltérésekkel.


Julija Timosenko a börtönkórházban szavazott

A harkivi kórházban fekvő Julija Timosenko volt ukrán kormányfő vasárnap délután a parlamenti választások egyik mozgó szavazatszedő bizottsága előtt adta le szavazatát.
A mozgóurna vasárnap délután öt óra körül érkezett meg a kórházba, amelyben a hét év börtönbüntetését töltő Timosenkót ápolják.

ukrajna2 resize

Jan Urban Ericsson, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelője megerősítette az Ukrinform hírügynökségnek, hogy Timosenko rendben leadta szavazatát. Elmondta, hogy több mint egy órát töltöttek az épületben a helyi választási bizottság tagjaival, mert sokáig tartott a biztonsági ellenőrzés.

{loadposition 4x4}

Napokig nem lehetett biztosan tudni, hol adja le a voksát az ellenzéki politikus, és biztosítják-e neki egyáltalán a szavazás lehetőségét. Vasárnap reggel a Narancsos Forradalom Résztvevőinek Koalíciója nevű szervezet még azt állította, hogy Timosenkót titokban átszállítják a kórházból a női börtönbe, hogy szavazhasson.

Kimaradt?