Veszélyben az Erasmus oktatási program?

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, Strasbourgban, az Európai Unió (EU) Tanácsának és az Európai Bizottság (EB) nyilatkozata nyomán a képviselők Veszélyben az Erasmus? címmel vitatták meg a gazdasági helyzet miatt kérdéses jövő elé néző oktatási program sorsát. Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő, aki az erdélyi diákok európai egyetemjárásának több évszázados hagyományát a magyar kisebbségi közösség szellemi örökségének szempontjából is felbecsülhetetlen értéknek tartja, írásban fejtette ki álláspontját.

sogor"Köztudott az Európai Unió (EU) tagállamainak jelenlegi nehéz gazdasági helyzete, mégis méltatlannak érzem, hogy az Erasmus program vagy a szegényebb régiók Kohéziós Alapból történő támogatása kerül veszélybe a finanszírozási gondok miatt" – írta az EP-képviselő. Szerinte az EU sikertörténetének egyik mérföldköve az Erasmus program, melynek hagyományát továbbéltetni mintegy 90 milliós kiegészítést igényel.

Érvei szerint a kedvezményezettek számára sokat - nyitást, egyedülálló tapasztalatszerzési lehetőséget - jelent ez a program. Úgy véki: a közösségi költségvetés nagyságrendjében az összeg kigazdálkodása azért is indokolt, mert azoknak a közösségi projekteknek egyikéről van szó, amelyek kézzelfoghatóvá teszik az Unió által nyújtott előnyöket és általa a polgárok átérzik az EU konkrét hasznát. "Az Erasmus lényegében az euróhoz vagy a schengeni térséghez, a határok szabad átjárhatóságához hasonlóan az európai értékrend gyakorlatba ültetését jelenti" – fogalmazott Sógor.

A politikus érdekesnekm nevezi, hogy az euróval kapcsolatos gondok mellett egyes tagállamok a schengeni térség reformját sürgetik, azaz a szabad határátlépés feltételeinek szigorítását is felvetették mostanában, épp amikor az Erasmus finanszírozása is veszélybe került. "Valljuk be: a közös költségvetés vagy Európa adósságválságának tétjeihez képest jelentéktelen összeg miatt. Elfogadhatatlan, hogy pontosan az Unióhoz köthető, legnépszerűbb megvalósításokat veszélyeztessük megszorításokkal, hiszen ezzel a jövő generációjának szakmai kilátásait nehezítjük, illetve az euroszkepticizmust táplálnánk a fiatalság körében" – érvelt az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

{loadposition mnk}

Kimaradt?