Négy év börtönre ítélték Silvio Berlusconit

Pénteken Milánóban adócsalás miatt négy év letöltendő börtönbüntetést kapott a volt olasz miniszterelnök, de nem sokkal később a büntetést egy évre mérsékelték egy 2006-os amnesztiatörvényre hivatkozva.

silvioBerlusconit, aki valószínűleg fellebbezni fog az ítélet ellen, már többször bíróság elé állították az üzleti ügyei miatt (sikkasztás, adócsalás, kettős könyvelés, a bírák megvesztegetésére tett kísérlet), de eddig ezekben tisztázták vagy ejtették ellene a vádakat, mert az eljárás túl sokáig elhúzódott, így jogerősen soha nem ítélték el semmiért.

Titkos külföldi bankszámlák

A vád szerint a Berlusconi és fia, Piersilvio által irányított médiabirodalom (Mediaset) 1994 és 1999 között amerikai filmek sugárzási jogainak megvásárlásakor a szabályok kijátszásával jóval kevesebb adót fizetett be, és az így elcsalt pénzt (több tízmillió eurót) a Berlusconi-klán titkos külföldi számlákon helyezte el. Összesen 12 személy ellen folyt nyomozás, köztük a Mediaset három igazgatója, két hongkongi állampolgár és egy amerikai producer, Frank Agrama ellen.

Berlusconi cége Agrama közreműködésével a ténylegesnél magasabb árat tüntetett föl a filmjogok megvételekor, és az így fennmaradó tetemes összegeket adóparadicsomokban nyitott bankszámlákra utalta át. Frank Agrama pénteken három évet kapott, a Mediaset elnökét, Fedele Confalonierit pedig felmentették.berlusconi

Botrányok és rekordok

A volt miniszterelnököt a prostituált-botrányai miatt is bíróság elé állították. Berlusconi pénteken a Ruby-perben tagadta, hogy szexpartikat rendeztek volna házaiban. A milánói perben Berlusconit kiskorú prostitúcióra való kényszerítésével és megvesztegetéssel vádolják.

Berlusconi többszörös politikai rekorder: ő volt az első Olaszországban, aki a háború óta egy teljes választási cikluson át megőrizte a miniszterelnöki posztot, ráadásul háromszor is miniszterelnökké választották. Kilencmilliárd dollárra becsült vagyonával Silvio Berlusconi a világ egyik leggazdagabb embere, és óriási médiatámogatottsága sokáig megvédte a csalással és korrupcióval kapcsolatos eljárásoktól, szexbotrányai azonban kikezdték a népszerűségét. Bukását mégsem ez, hanem az érdemi válságkezelés halogatása okozta, ezért tavaly november 12-én lemondott.

Kimaradt?