Orosz szakadárok: "Lőhetjük Debalcevét, mert a mienk"

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok az éjfél óta érvényben lévő tűzszünet ellenére nem engedték be az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő csoportjának tagjait a lázadók által hetek óta ostromlott Debalcevébe - közölte a misszió vezetője vasárnap.

A felkelők azt mondták az ellenőröknek, hogy a tűzszünet Debalcevére nem vonatkozik. A Luhanszk és Donyeck között félúton fekvő, a szakadárok területébe mélyen beékelődő város környékét hetek óta heves támadásokkal próbálják ellenőrzésük alá vonni a szeparatisták.

Ertugrul Apakan, a megfigyelő csoport vezetője arról számolt be, hogy a tűzszünetet Debalceve és a lázadók egyik fellegvárának számító Luhanszk kivételével a keleti országrész nagy részén betartják. Az ukrán államfő sajtószolgálatának vezetője korábban közölte, hogy a lázadók tüzérsége tízszer lőtt az ukrán hadsereg valamelyik állására a fegyvernyugvás éjféli életbe lépése óta - főleg Debalcevénél -, de a megállapodást egyelőre alapvetően tiszteletben tartják.

Eduard Baszurin parancsnok, a Moszkva-párti erők egyik magas rangú parancsnoka pedig kijelentette: "Természetesen lőhetjük Debalcevét, mert a mi területünkhöz tartozik, a mienk".

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ügy kapcsán leszögezte, hogy a tűzszüneti megállapodást "feltételek nélkül" tiszteletben kell tartani, arra azonban nem tért ki, hogy Moszkva szerint Debalcevére is vonatkozik-e az egyezség. A tisztségviselő Baszurin szavaira sem kívánt reagálni.A most életbe léptetett tűzszünetről csütörtökön Minszkben született megállapodás a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport és a szakadárok vezetői között.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?