Moszkva csalódott a szankciók meghosszabbítása miatt

Moszkvában csalódást váltott ki az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának döntése az Oroszországgal szembeni szankciók hatályának meghosszabbításáról és a tiltólista kibővítéséről.

Az orosz külügyminisztérium pénteken közleményben reagált a tagállamok külügyminisztereinek elhatározására. A tárca szerint az EU tovább rontja az amúgy is feszült kapcsolatokat Oroszországgal, és Brüsszel annyira egyoldalúan látja az "ukrajnai belső konfliktust", hogy nem léphet fel "elfogulatlan ügynökként" a szemben álló felek között

A tárca honlapján elhelyezett reagálás szerint Moszkvát meglepte az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán sietősen hozott döntés. "Láthatóan attól féltek, hogy az (ukrajnai fegyveres konfliktus beszüntetését és a válság békés megoldását célzó) minszki folyamat megújul, és megismétlődhet a (tavaly) szeptemberi zavarodottság, amikor szigorították az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedéseket, egy nappal a (minszki) megállapodást követően" - bírálták az uniós tagállamok diplomáciájának vezetőit Moszkvában.

Az Európai Unió szeptemberig meghosszabbítja azoknak a büntető intézkedéseknek a hatályát, amelyeket az ukrajnai válság miatt rendelt el korábban orosz, illetve ukrajnai természetes és jogi személyekkel szemben, és amelyek márciusban járnának le. A tilalmi listát ki is bővítik, a kibővített új névsorról pedig február 9-én döntenek az EU-országok külügyminiszterei.

Moszkva a közleményben ismét a büntetőintézkedések megszüntetésére szólította fel Brüsszelt, mondván, hogy "ideje elgondolkodni a szankciókkal való szembenállás kilátástalanságáról", mert ez a politika az érintett országok lakosságának és gazdaságának egyaránt árt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?