"Moszkva talált egy pártfogót az EU-ban"

Oroszország talált egy pártfogót magának az Európai Unióban - állapította meg a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap csütörtökön, a radikális görög baloldali párt győzelme nyomán várható helyzetet elemezve.

A független újság cikkírója szerint az új görög kormány az "előőrs" szerepét töltheti be az Oroszország-ellenes uniós szankciókkal való szembehelyezkedésben. Az újságíró ezt arra alapozta, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) már azzal, az ukrajnai helyzetet élesen elítélő nyilatkozattal sem értett egyet, amelyet a 28 uniós tagállam nevében tettek közzé Brüsszelben.

A Nyezaviszimaja Gazeta által megkérdezett orosz szakértők szerint ugyanakkor korai lenne Athén "forradalmi szerepéről" beszélni Moszkva és Brüsszel gazdasági kapcsolataira vonatkozóan, annál is inkább, mert a büntetőintézkedéseket régóta ellenzik már "más (uniós) szereplők", mégsem merte senki felrúgni az európai egyetértést.

Az orosz napilapban emlékeztetnek rá, hogy Ciprasz több alkalommal felszólalt az Oroszországot sújtó szankciók ellen, amivel szerinte nem járulnak hozzá az ukrán válság megoldásához, viszont az Európai Unió "saját lábába lő". A politikus megbélyegezte a kijevi "neonácikat", és törvényesnek nevezte a krími népszavazást.

A cikk szerint a görög baloldali radikálisok vezetője az utóbbi két év alatt legalább kétszer látogatott el Moszkvába - legutóbb tavaly májusban -, és ott találkozott orosz törvényhozókkal. Nem sokkal a miniszterelnöki posztra lépését követően fogadta az athéni orosz nagykövetet. A diplomata, aki az első hivatalos vendége volt az új miniszterelnöknek, átadta neki Vlagyimir Putyin orosz államfő gratuláló táviratát.

Olga Patyomkina, az Orosz Tudományos Akadémia Európai Intézetének egyik osztályvezetője szerint még nem lehet azt állítani, hogy Görögország szankcióellenes politikát képvisel az EU-n belül. "Majd ha legalább egy alkalommal a büntetőintézkedések ellen szavaz, akkor lehet szankcióellenes mozgalom kezdetéről beszélni. Nekem úgy tűnik, hogy ezt az athéniaknak nem engedik meg (az EU-ban)" - vélte az orosz kutató.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?