Homofób népszavazást tartanak február 7-én Szlovákiában

A több mint négyszázezer támogató szavazat összegyűjtése után végül február 7-én tartják meg a népszavazást az azonos neműek házasságáról, örökbe fogadási jogukról, méghozzá a szlovákiai Családért Szövetség (AZR) kezdeményezésére.

Szlovákiában nincsen túl nagy hagyománya a népszavazásoknak: 1993 óta összesen hét népszavazást tartottak az országban, ebből azonban az alacsony részvételi arányok miatt végül csak az Európai Uniós csatlakozásról szóló referendum lett érvényes.

A február 7-én tartandó, a „család védelmében” rendezendő népszavazás a trencsényi Alexander Dubcek Egyetem politológia karának közvélemény-kutatása szerint várhatóan nem lesz érvényes, mivel a felmérés idején, országos szinten mindössze 36% vett volna részt az említett népszavazáson.

A kérdéses népszavazáson megválaszolandó kérdések a következők lesznek:

  • - Egyetért-e azzal, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre,
  • - Egyetért-e azzal, hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyereket,
  • - Egyetért-e azzal, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Az Alexander Dubcek Egyetem felmérése szerint a fenti kérdések közül az elsőre 84, a másodikra 73, a harmadik kérdésre pedig a résztvevők 70 százaléka felelne igennel.

Kimaradt?