Juncker a görögöknek: az adósság eltörléséről nem lehet szó

Görögországnak tisztelnie kell Európát - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Le Figaro című francia napilapban csütörtökön megjelent interjúban a radikális baloldali Sziriza párt friss választási győzelme kapcsán. Kizárta a görög államadósság eltörlésének lehetőségét, de jelezte: "megállapodások lehetségesek".

"Tiszteletben tartjuk a görögországi választásokat, de Görögországnak is tisztelnie kell másokat, Európa többi részének közvéleményét és képviselőit" - jelentette ki Juncker. "Megállapodások lehetségesek, de azok alapvetően nem válthatják fel azt, ami most érvényben van" - fogalmazott az Európai Bizottság elnöke. "A görög adósság eltörléséről szó sem lehet. Az eurózóna többi állama ezt nem fogja elfogadni" - tette hozzá. 

Juncker elmondta, hogy már hétfőn, a választások másnapján beszélt az új görög miniszterelnökkel, Alekszisz Ciprasszal. "Azt mondta, hogy nem veszélyt, hanem kihívást jelent Európa számára. Erre válaszoltam én azt, hogy Európa sem veszély Görögország számára, hanem kihívás" - mondta Juncker. 

"Alekszisz Ciprasz esküszik arra, hogy Görögország nem fogadja el többé a megszorításokat. Az euróövezet országai erre meg azt válaszolják, hogy nem lesz több hitel, ha Görögország eltér a kötelezettségvállalásaitól" - fűzte hozzá. Juncker szerint egyébként "nem a kampányban elhangzottakra kell reagálni, hanem egy kormányprogramra". Az Európai Bizottság elnöke azt szeretné, hogy Görögország "konstruktív szereplője legyen" az eurózónának és az Európai Unónak. 

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szerdán az új kormány első ülésén Görögország hitelmegállapodásainak újratárgyalását, a korrupció és az adócsalás, valamint a munkanélküliség elleni küzdelmet, illetve a kis- és középvállalkozások támogatását is felsorolta a legfontosabb feladatok között. Úgy vélte, hogy a szavazóktól radikális változtatásokra kaptak felhatalmazást, amelyekkel helyreállítják a nemzeti szuverenitást. Ugyanakkor azt ígérte, hogy az új kabinet, a "társadalmi megmentés" kormánya felelős tárgyalásokat fog folytatni a nemzetközi hitelezőkkel, olyan megoldásokat keres, amelyek minden félnek kedvezőek. Görögország kész hozzájárulni egy olyan rendezés kidolgozásához, amely egész Európa érdekeit szolgálja - mondta.

Kimaradt?