Hóviharok miatt hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot

Hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt, amely helyi idő szerint hétfő este érte el nagy erővel az Egyesült Államok északkeleti területét.

A rendkívüli intézkedések New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts és New Hampshire államban léptek életbe, de téli viharra való figyelmeztetetést adtak ki Maine-ben, Marylandben és Kelet-Kanada egyes vidékein is. Az erős széllökésekkel kísért havazás összesen mintegy 60 millió embert érint. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon, és a tömegközlekedés működését - beleértve a New York-it is - felfüggesztették.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy „az életveszélyes hóvihar" egyes helyeken akár 90 centiméternyi csapadékot is hozhat, és hogy a szél által felkorbácsolt reggeli dagály New York környékén ugyancsak 90 centiméterrel lehet magasabb a szokásosnál.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a sürgősségi járművek kivételével 13 megyében - beleértve New York várost is - megtiltotta a közúti közlekedést. Az intézkedés megsértőit 300 dolláros bírsággal sújthatják. Hasonló rendkívüli szabályokat léptettek életbe Connecticut és Massachusetts államban. „Ha ön (este) 11 óra után az autójában ül bármely úton, városban, faluban, akkor technikailag bűncselekményt követ el" - mondta Cuomo, rámutatva, hogy az életveszélyes helyzet nagyfokú óvatosságot követel meg. New Yorkban a 2012-ben pusztító Sandy hurrikán óta nem vezettek be ilyen nagy léptékű óvintézkedéseket.

Bostonban a szél az előrejelzések szerint kedden csaknem hurrikán erejű lesz. A város polgármestere, Martin Walsh arra kérte a lakosokat, hogy tegyenek bejelentést a segítségre szoruló hajléktalanokról, és hogy figyeljenek oda idősebb szomszédjaikra. Sok massachusettsi üzletből elfogytak az alapvető élelmiszerek, a konzervek és a hóeltakarító eszközök. Az északkeleti városok hétfő estére döntően kiürült utcáin hóekék dolgoztak. A közüzemi vállaltoknál a várható üzemzavarokra való tekintettel megerősítették az ügyeleti szolgálatot.

A várhatóan szerdáig eltartó ítéletidő miatt országosan csaknem 7 ezer repülőjáratot töröltek, ami érinti a nemzetközi légiközlekedést is. Az Amtrak vasúti társaság szerelvényei kedden nem indulnak majd el New York városból az állam belső területei, valamint Massachusetts, Vermont és Maine állam felé.

Hétfő este elmaradtak a Broadway előadásai, elhalasztották a New York Knicks és a Brooklyn Nets hazai pályán játszott mérkőzéseit, és bezárták a New York-i állatkerteket is. A ENSZ-központ alkalmazottai keddre szabad napot kaptak, a keleti parti tanintézményekben, beleértve a Harvardot és az MIT-t szünet lesz. A szükségállapot által érintett helyeken az állami hivatalok is zárva tartanak majd kedden. A New York-i tőzsde viszont, miként hétfőn, kedden is a megszokott munkarendben működik majd.

Az eddigi legnagyobb New York-i hóesés 2006. február 11-én és 12-én 68 centiméter havat hozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?