Exit poll: tarolt a radikális baloldal Görögországban

Véget értek a görög választások, és az első exit pollok szerint a vártnál is nagyobb különbséggel győzhetett a radikális baloldal. A Sziriza már be is jelentette a győzelmet, a kormánypárt elismerte a vereséget. 

A Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) szóvivője szerint a párt "történelmi győzelmet aratott" a vasárnapi görögországi választásokon, ami "üzenet egész Európának". "Egyértelmű, hogy történelmi győzelmet arattunk, ami nemcsak a görög embereket érinti, hanem minden európai népet. Ez nagy megkönnyebbülés minden európainak. A kérdés csak az, hogy mekkora a győzelmünk" - mondta Panosz Szkurletisz szóvivő a Mega tévécsatornának.

A szóvivő szerint a Sziriza győzelme "a társadalmi igazságosság és méltóság visszatérését, a demokrácia visszatérését" jelentené, mert az utóbbi évek "vad megszorításait megsínylette a demokrácia". A magabiztos szavakat az exit pollok alapozzák meg: Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a leszavazott választók körében végzett felmérések szerint Alekszisz Ciprasz pártja a szavazatok 35,5-39,5 százalékát kapta, miközben a kormányzó Új Demokrácia (Nea Dimokratia - ND) a voksok 23-27 százalékát szerezte meg.

Ez alapján a Sziriza 146-158 parlamenti mandátummal számolhat, miközben a konzervatívok 65-75 helyet kaphatnak a görög törvényhozásban. A koalíciós kényszer elhárítására utalhat, hogy korábban 35-40 százalékos eredményhez kötötték az egyedüli kormányalakítás lehetőségét. A 300 fős görög parlamentben 151 mandátum megszerzésére van szükség az abszolút többség eléréséhez, de a mandátumok sorsa azon is múlik, hogy hány párt éri el a belépési küszöböt.

A harmadik helyért fej-fej mellett küzd a To Potami (A folyó) nevű balközép párt és a szélsőjobboldali Arany Hajnal: az exit poll adatok szerint mindkét pártnak 6,4-8 százalékos a támogatottsága. A kormánykoalícióhoz tartozó, szocialista PASZOK mindössze 4,2-5,2 százalékos eredményt érhetett el. 

Mi jöhet ezután?

A Ciprasz vezette új politikai tömörülés olyan terveket hangoztatott, amelyek egymással párhuzamosan nehezen megvalósíthatónak tűntek, és minden bizonnyal inkább a csőd felé terelnék az országot – emlékeztet a portfolio.hu. Az adósságelengedést és a költségvetési megszorítások beszüntetését egyszerre szinte lehetetlen, hogy lenyomják az EU/IMF torkán, így a piacok inkább arra számítanak, hogy a radikalizálódás helyett enyhülni fog a Ciprasz-vezette kormány politikája.

Erre számít az egyik legnépszerűbb görög politikai és gazdasági szakértő, George Pagulatosz is: úgy véli, első körben kemény tárgyalásokra lehet számítani, de a kezdeti konfrontáció a végén kooperációba fordul majd. Ugyanakkor a professzor szerint valószínű, hogy bizonyos fokú adósságkönnyítést fognak kiharcolni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?