Megemlékeztek az 56 évvel ezelőtti '56-osokra

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján a közjogi méltóságok jelenlétében, a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország lobogóját a Parlament épülete előtt, kedden.

Az ünnepi ceremónián jelen volt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök, akik a Parlament főbejárata elől kísérték figyelemmel a katonai tiszteletadással zajló ceremóniát.orban-ader-kover

Az eseményre meghívottak között ott voltak a magyarországi diplomáciai testület képviselői, a kormány tagjai, politikusok és közéleti személyiségek is.

A ceremónián első alkalommal mutatkozott be a Magyar Honvédség Vitéz Szurmai Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó honvéd díszzászlóalj a trikolor színekkel ékesített egyenruhájában.

A Szent Korona őrzését ellátó Koronaőr alegység katonáinak egyenruháját piros, a honvéd díszzászlóalj katonáiét fehér, míg a köztársasági elnöki palota őrségét ellátó palotaőrök egyenruháját zöld ékítmények díszítik, így adva ki a nemzeti lobogók egységes színét, a piros-fehér-zöldet.

Az eseményt néhány száz érdeklődő kísérte figyelemmel.

Áder: 56 évvel ezelőtt lélekben újjászületett az ország

Áder János magyar köztársasági elnök szerint 56 évvel ezelőtt, október 23-án Magyarországon írták a világtörténelmet és aznap lélekben újjászületett az ország. Ünnepi nyilatkozatában azt írja: 56 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a világ történelmében. "Új fejezet, mert nem volt rá egyetlen példa sem korábban, hogy a kettészakított Európában egy ország népe lázadjon fel a szocialista világrend ellen: a zsarnokság helytartói, a pártállami terrorgépezet, a besúgók, a hazugság börtönőreinek világával szemben. A világtörténelem új fejezetét akkor Magyarországon írták."

Azon az 56 évvel ezelőtti keddi napon lélekben újjászületett egy ország, aminek az egész földkerekség vált tanújává - áll az ünnepi nyilatkozatban. A világ szemében egyszersmind egy új nemzet is megszületett ekkor: a szabadság nemzete. 56 évvel ezelőtt itt, Európa szívében "mi magyarok voltunk ez a nemzet". ader

Áder János szerint 1956. október 23-a óta magyarnak lenni annyit jelent, mint a szabadság nemzetéhez tartozni. Azon az 56 évvel ezelőtti őszi napon nemzedékek találtak egymásra egyetlen kimondott közös óhajtásban. Fiatal és lélekben fiatal magyarok milliói mondták ki egy emberként, hogy saját kezükbe akarják venni sorsuk irányítását. Kimondták, hogy szabadságot, demokráciát akarnak. Kimondták, hogy életük árán sem tűrik tovább az önkény és igazságtalanság szocializmus nevében ránk erőltetett kegyetlen rendszerét, melynek tíz- és tízmilliók váltak áldozataivá a 20. században - olvasható az elnök nyilatkozatában.

Az Európi Parlamentben is megemlékeztek 1956-ról. Az 1956. október 23-án kezdődött magyar forradalomról és szabadságharcról, valamint Mindszenty József hercegprímásról emlékezett meg Gyürk András hétfő este Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén az egyperces felszólalások sorában. "Október huszonharmadika nem csak a magyarság ünnepe, hanem minden szabadságszerető emberé" - mondta a magyar néppárti EP-delegáció vezetője, és hozzátette: az idei kettős ünnep, hiszen Mindszenty József születésének 120. évfordulójára is emlékezünk. „A bíborosra, akit börtönbe vetett a fasiszta és a kommunista diktatúra is" - emlékeztetett Gyürk András. Szerinte a Mindszenty számára erőt adó eszmények - szabadság, hagyomány, közösség - valódi európai gondolatok voltak. "Ezeket az eszményeket képviselték azok az államférfiak is, akik akkor Európa nyugati felén a háborúban kimerült kontinens felemelésén dolgoztak" - mondta. Hangsúlyozta, hogy ők ugyanabban a keresztény Európában hittek, mint a magyar bíboros. "Ezek az eszmények és ez a hit őrizték meg a megkínzottak tartását, és emelték fel Európát a reménytelennek tűnő helyzetből" - hangsúlyozta a fideszes politikus. Mint fogalmazott, "a remény ma újra eltűnni látszik kontinensünkről". Szerinte a kiutat keresve ma érdemes visszatekinteni az elődökre, "azokra, akiknek erkölcsi és közéleti példamutatása az egységes Európa talapzatául szolgált".

"56 októbere szüleink és nagyszüleink nemzedékének forradalma volt. Nekik köszönhetjük a napot, mely 1990-ben visszanyert szabadságunkhoz elvezetett. Az ünnep méltósága ezért azt kívánja tőlünk, hogy ezen a napon elsősorban ő előttük hajtsunk fejet" - hangsúlyozza Áder János.

A köztársasági elnök hangsúlyozza: "1956 októbere az 1848-ban megszületett politikai nemzetünk 20. századi magára találásának ünnepe. Az összefogásé, az egyetértésé, a közös értékeink melletti hitvallásé." Annak a belátásáé, hogy az az 56 évvel ezelőtti felszabadító nap nem pusztán gránitnál szilárdabb talapzat az ünnephez méltó szónoklatoknak. Sokkal több ennél. "Közös alap, amelyre jövőnket építhetjük."

"Ezért arra kérek minden magyar embert, éljen bárhol is a világban, Budapesten vagy New Yorkban, Brüsszelben vagy Kolozsvárott, hazánk vagy a nagyvilág bármely pontján, ezen a napon álljunk meg mindannyian egy főhajtásra, és osztozzunk a hősök iránti tisztelettel 1956. október 23-a felszabadító örömében" - zárul Áder János, Magyarország köztársasági elnökének ünnepi nyilatkozata.

 

Kimaradt?