Terrortámadás érte egy francia vicclap szerkesztőségét

Feketébe öltözött férfiak támadták meg a francia Charlie Hebdo nevű újság párizsi központját. Gépfegyverből adtak le lövéseket, a támadásban hivatalos források szerint tizenhárman meghaltak.

A Le Monde úgy tudja, két feketébe öltözött fegyveres támadta meg a szatirikus Charlie Hebdo című francia lap párizsi szerkesztőségét szerdán, gépfegyverekből több lövést is leadtak.

Többen az épület tetejére menekültek a lövöldözés elől, de a Le Parisien című lap úgy tudja, 13-en meghaltak a támadásban. A párizsi polgármester azt mondta, 6-an sérültek meg súlyosan és egy rendőr is érintett. A rendőrség eddig egy ember halálát erősítette meg. Lövések értek egy rendőrautót is.

Hollande: "Ez egy terrortámadás, nincs kétség"

Francois Hollande elnök és több miniszter is a helyszínre sietett, a terrorkészültségi fokozatot a legmagasabb szintre emelték Párizs környékén, a francia lapok szerkesztőségét pedig rendőri védelem alá helyezték. Hollande elnök azt mondta, egy olyan újságot és olyan újságírókat ért támadás, akik mindig meg akarták mutatni, hogy képesek tenni a gondolataik megvédéséért, és bár rendőrök védték őket, egyszerűen legyilkolták őket. "Tizenegy ember meghalt, négyen rendkívül súlyos állapotban vannak" - közölte. Mint mondta, néhány óra múlva már mindent tudni fognak, akkor összeül a minisztereivel az elnöki palotában, hogy megakadályozzák a hasonló eseteket.

"Ez egy terrortámadás, nincs kétség" - tette hozzá Francois Hollande, aki azt mondta, keményen, egységesen kell fellépni ebben a nehéz pillanatban. Mint mondta, már több támadást is sikerült elkerülniük, de Franciaországot azért fenyegették többször is, mert a szabadság országa és megbünteti az agresszorokat.

Az elnök a Twitterre azt írta ki: "Semmilyen barbár tett nem fogja tudni megszüntetni a sajtószabadságot. Olyan egységes ország vagyunk, amely képes reagálni és összezárni."

A lap szerkesztőségét 2011. novemberében egyszer már megtámadták: Molotov-koktélt dobtak a székházukra, miután a tunéziai választások eredményével kapcsolatban viccelődött és Mohamed prófétát írták be főszerkesztőnek. Akkor senki nem sérült meg a támadásban, de a lapot többször is megfenyegették azóta is, akárhányszor Mohameddel kapcsolatban közöltek karikatúrákat.

Az interneten terjed már egy videó, amin az egyik terrorista kíméletlenül lelőtte az életéért könyörgő rendőrt. A kisfilmet megnéztük, de nem kívánjuk oldalunkon megosztani.

Kimaradt?