CIA-kínvallatás: alvásmegvonás, verés, falhoz láncolás, halálos fenyegetés

Több hetes alvásmegvonással, pofozással, falhoz láncolással, szűk helyre való bezárással, alsó beöntéssel, jeges fürdővel, halállal való fenyegetéssel és három személy esetében pedig a vízbe fojtás imitálásával vallatta foglyait a Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) az ifjabb Bush elnöksége alatt - derült ki a szenátus hírszerzési bizottságának kedden ismertetett jelentéséből.

"A fogalom bármely mindennapi értelmezése szerint a CIA foglyait megkínozták" - jelentette ki Dianne Feinstein, a bizottság elnöke. A foglyok közül többeknél pszichikai bántalmak jelentkeztek.

A kedden nyilvánosságra hozott dokumentum a CIA 6 millió iratára támaszkodó, 6700 oldalas szenátusi jelentésnek mintegy félezer oldalas kivonata.

A jelentéséből kiderült, hogy a CIA nyomát vesztette több embernek is abból a 119 személyből, akin a Bush-kormány alatt, a 2011. szeptember 11-i terrortámadásokat követően alkalmazott kényszerítő vallatási módszereket. Közülük többeket tévedésből fogtak el.

Diane Feinstein, a bizottság elnöke a dokumentumot ismertetve elmondta, hogy a CIA George W. Bush elnököt, Dick Cheney alelnököt, Donald Rumsfeld védelmi és Colin Powell külügyminisztert is félrevezette a módszerrel kapcsolatban.

John Brennan, a CIA jelenlegi igazgatója kedden elismerte, hogy a titkos fogva tartások és a vallatások során követtek el hibákat, de vitatta a jelentésnek azt a megállapítását, miszerint a program ne lett volna hatékony és azt állította, hogy annak segítségével merényleteket sikerült megakadályozni. Ez utóbbi állításával ellentmondott a vizsgálat megállapításainak.

Kimaradt?