Kiküldték tüntetni az észak-koreaiakat az ENSZ-határozat ellen

Ezrek vonultak utcára kedden Phenjanban, és az észak-koreai emberijog-sértéseket elítélő ENSZ-határozat miatt tiltakoztak. A tüntetők a Kim Ir Szen téren gyűltek össze, a vezetőiket magasztaló és az Egyesült Államokat elítélő feliratokat tartottak a magasba. Az AP amerikai hírügynökség szerint az ilyen tömegtüntetéseket az észak-koreai hatóságok szervezik.

Az ENSZ Közgyűlés emberi jogi ügyekben illetékes bizottsága múlt héten felkérte a világszervezet Biztonsági Tanácsát az észak-koreai emberi jogi visszaélésekről szóló beszámolók megvitatására és arra, hogy fontolja meg, bíróság elé állítsák-e a felelősöket Hágában.

A kezdeményezés alapját egy korábbi ENSZ-jelentés adta, amely szerint Észak-Koreában százezreket zártak munkatáborokba, ahol kínozták, erőszakolták, éheztették őket, és sok embert megöltek.

A határozatról decemberben még az ENSZ Közgyűlés plenáris ülésének is szavaznia kell, ezután kerülhet a Biztonsági Tanács elé, ahol viszont Kína és Oroszország vétójogával élve megakadályozhatja a dokumentum elfogadását.

Phenjan elítélte a bizottság állásfoglalását, mivel az szerinte kitalációkra épül és a kezdeményezés mögött az Egyesült Államok illetve más olyan országok állnak, amelyek meg akarják dönteni az észak-koreai rezsimet. Az állam vezetői azt nyilatkozták, hogy nincs értelme tovább jegelnie a nukleáris kísérleteiket, az ENSZ-határozat támogatóit pedig "katasztrofális következményekre" figyelmeztették.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?